Incompetentă sau nepăsare? Care sunt interesele politicienilor?

DISTRIBUIȚI

As dori sa îi multumesc lui Butnariu Adrian pentru aportul adus la acest articol.

Pornind de la acest titlu încerc sa gasesc o explicatie rationala la raspunsul dat de ministrul antreprenoriatului si turismului. Întrebat fiind despre situatia de pe litoralul românesc si preturile foarte mari, acesta afirmă următoarele potrivit observatornews.ro:

Ideea de bază e următoare – suntem într-o economie de piață și ar trebui să funcționeze cererea și oferta și probabil în linii mari și funcționează. Acolo unde sunt exagerări, fie în alimentație publică sau cazare, clienții, turiștii vor reacționa. Pe de altă parte, constatăm cu toții realități internaționale – criză economică, perioadă post-pandemică, creșteri de prețuri la utilități… Nu zic neapărat că toate, dacă sunt astfel de prețuri exagerate, ar fi justificate, dar sunt și explicații pentru prețuri mai mari, cel puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut”

Am scris de curând un alt articol în care descriam situatia din turism de pe litoral, unde statul român e complet pe dinafară. Se dorește cresterea impozitului de la 5% la 9% asta însemnând o crestere cu aproximativ 80% a taxelor si impozitelor ceea ce este enorm. Dupa ce antreprenorul român a fost secătuit in pandemie de toate resursele, acestă creștere de TVA nu va duce decât la o explozie in domeniul evaziunii fiscale.

Mai sus, domnul ministru ne spune ca intr-o economie de piata reglementată, totul se bazează pe cerere si ofertă. Asa ar trebuii sa fie, dar nu in situatia in care se afla Romania in acest moment cu o inflatie galopantă care creste de la lună la lună. Cand situatia degenerează statul român are toate pârghiile posibile si interesul să intervină deoarece o prăbusire a acestui domeniu înseamna bani mai putini la buget.

In acest mod in Romania s-a ajuns in situatia penibilă de a fi mai convenabil sa încalci legea fiscală. Astfel respectarea legii este un tabu pentru ca nimanui nu îi convine sa fie furat chiar de catre statul pentru care plătește taxe si impozite. In industria ospitalitatii dar si in alte zone de antreprenoriat ar trebui sa se dea libertate fiscala totală în schimbul respectari legii muncii, implementarea pontajului la locul de munca si astfel am avea o reducere semnificativa a evaziunii fiscale în câmpul muncii. In ce tara din lumea civilizata ori in orice tara dezvoltata economic este mai convenabil sa dai spagi decat sa respecti legislatia? Numai in Romania se întampla cu succes acest lucru, pentru ca desi suntem tara membră a Uniunii Europene nu avem drepturi egale? Un restaurant din Franta, Spania,Italia nu are aceeasi libertate in procesul tehnologic asemenea cu un restaurant din Romania pentru noi inca avem legislatia din 1960 în care ni se recomanda răcitul mancarii in apa rece. Institutiile statului nu stiu nici astazi ca pentru acest lucru este abatitorul.

Acesta este motivul principal pentru care tot mai multi profesionisti din industria ospitalitatii părăseasc tara si multi dintre ei sunt tineri. Toate restaurantele administrate de romani din afara tarii merg bine. Pentru ca nu sunt deranjati cu nimic. Atata timp cat ei platesc taxe si impozite ei sunt prietenii statului, devin protejatii statului si apoi colaboratorii statului. In Romania cand cauti sa fii corect esti calcat in picioare de tot felul de institutii care te verifica sa vada cum iti permiti tu sa fii corect intr-un stat corupt. Corectitudinea a ajuns o aroganta iar coruptia o necesitate!

Nu facem politică, nu ăsta este rostul nostru dar primii loviti noi suntem. Acesti ministri ar trebui sa stie ca aici e vorba de cateva sute de mii de oameni in joc poate chiar milioane. Sunt antreprenorii apoi forta de muncă din acest domeniu si la randul nostru daca ne va afecta pe noi automat ne va afecta si familiile noastre.

Reforma in sistemul Horeca

Solutii există si trebuie implementate cat de repede posibil pentru că altfel Romania riscă sa piardă in continuare fortă de muncă calificată iar acest lucru reprezinta un dezastru pentru o tară.

Nu uitati, economia unei țări se bazează pe mediul privat iar forța de muncă din domeniul privat trebuie sa fie calificată pentru a produce calitate si venituri cat mai mari la bugetul statului.

Sa ne auzim cu bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.