Notiuni de baza despre Salmonella.

DISTRIBUIȚI

Intr-o tara in care iesitul la restaurant presupune a manca oua cu cartofi prajiti sau snitel de pui cu cartofi prajiti, nu ne mira cat de usor am devenit manipulabili.
Circula de cateva luni tot felul de alerte cu infectii de salmonella in randul produselor de carne de pasare.
Eu am invatat la scoala ca toata carnea de pasare comestibila inclusiv ouale sunt predispuse la salmonella. In mod special pasarile iubitoare de apa cum sunt ratele si gastele. Cauza principala este umiditatea combinata cu caldura penelor. Mai tarziu am descoperit ca salmonela este distrusa prin gatire.
Am ramas surprins de recomandarile de pe pagina oficiala a guvernului. Una dintre recomadari ne zice sa decongelam la cuptorul cu microunde sau in apa rece fara alte precizari. Absolut ridicol! Decongelarea la cuptorul cu microunde este una dintre cele mai brutale decongelari prin care toate calitatile unui produs sunt distruse inclusiv molecula apei. Iar decongelarea in apa rece se face doar cu produsul care este ambalat si vidat. Nu se pune produsul desfacut din ambalaj in apa.
𝗗𝗲𝗰𝗼𝗻𝗴𝗲𝗹𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁𝗮 𝘀𝗲 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗿𝗲𝗳𝗿𝗶𝗴𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝗺𝗮𝘅𝗶𝗺 𝟰 𝗴𝗿𝗮𝗱𝗲 𝗰𝗲𝗹𝘀𝗶𝘂𝘀. 𝗣𝗿𝗼𝗱𝘂𝘀𝘂𝗹 𝗻𝗲𝗳𝗶𝗶𝗻𝗱 𝗮𝗳𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗻𝗶𝗰𝗶𝘂𝗻 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿 𝗮𝗴𝗿𝗲𝘀𝗶𝘃 𝗱𝗲 𝗱𝗲𝗰𝗼𝗻𝗴𝗲𝗹𝗮𝗿𝗲 𝗿𝗮𝗽𝗶𝗱𝗮.
Alta recomandare sunt temperaturile de gatire. De altfel temperaturile de gatire pentru vita, vitel sau miel imi arata mie cel putin cat de depasiti sunt acesti oameni. O carne de vita care depaseste 70 grade celsius la interior dupa ce o ei de pe gratar, ajunge in stadiul de well done adica bine facut. Si putem discuta de proteina coagulata. Mai degraba putem discuta de tocaturi si nu de bucati de carne. Carnea de pui și de porc intradevar trebuie bine gatita.
Inainte de a citi recomandararile guvernului las cateva informatii ce stau la un clik distanta.
Mediul optim pentru reproducerea și dezvoltarea infecției este aproape de temperatura corpului uman și este de +10 – +40 grade Celsius. Dar, atât la rate mai mici, cât și mai mari, Salmonella supraviețuiește cu succes.
De la +4 la +10 grade, bacteriile nu mor și își păstrează capacitatea de a se înmulți. Acest proces este mult mai lent decât într-un mediu favorabil. Salmonela rezista si in congelator ea fiind inactiva.
La o temperatură de + 55 de grade, va dura aproximativ o oră și jumătate, abia după acest timp, salmonella moare.
Când este încălzit la + 60 de grade, sunt suficiente 15 minute.
O temperatură de + 70 de grade ucide salmonella într-un minut.
În timpul fierberii apei – jumătate de minut.

„GĂTIŢI ÎN SIGURANŢĂ: Gătiţi la temperaturi sigure.

Friptura, gratarul, orice fel de carne de porc, alimentele pe baza de vită, viţel sau miel şi felurile de mîncare ce conţin ouă la 71 °C.
Orice carne de pui trebuie preparată la temperatura internă minimă de siguranţă de 74 °C.
Carnea de pui umplută nu este recomandată. Gătiţi separat umplutura la 74°C.
Peştele ar trebui pregătit la 63 °C, temperatură măsurată cu un termometru pentru alimente.
Sosurile şi supele trebuie aduse la temperatura de fierbere atunci cînd sunt reîncălzite.
Reîncălziţi celelalte resturi cu grijă la cel putin 74 °C.

CONSERVAŢI LA RECE: Refrigeraţi prompt.

Păstraţi alimetele în condiţii de siguranţă acasă, refrigerîndu-le prompt şi corect. Refrigeraţi sau congelaţi alimentele perisabile, mîncărurile gătite şi resturile timp de 2 ore (1 oră dacă temperatura este de peste 32 °C).
În congelator ar trebui să fie cel mult -17 °C, iar în frigider ar trebui să fie cel mult 4 °C.
𝗗𝗲𝘇𝗴𝗵𝗲𝘁𝗶 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 î𝗻 𝗳𝗿𝗶𝗴𝗶𝗱𝗲𝗿 î𝗻 𝗮𝗽ă 𝗿𝗲𝗰𝗲 𝘀𝗮𝘂 î𝗻 𝗰𝘂𝗽𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗰𝘂 𝗺𝗶𝗰𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱𝗲.
Alimentele nu ar trebui dezgheţate la temperatura camerei. Alimentele dezgheţate în cuptorul cu microunde sau în apă rece trebuie gătite la temperatura internă minimă de siguranţă înainte de refrigerare.
Marinaţi alimentele în frigider.
Nu aglomeraţi frigiderul. Aerul rece trebuie să circule pentru a păstra alimentele în siguranţă.”

Un comentariu la „Notiuni de baza despre Salmonella.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.