O nouă piatră in cârca mediului privat? HORECA pusă din nou la încercare?

DISTRIBUIȚI

În ciuda degradarii de la an la an a industriei HORECA, a lipsei forței de muncă tot mai acută din acest domeniu si dupa o pandemie de doi ani care a întins nervii antreprenorilor la maxim, statul român sa gândit ca ar putea strânge niște bani in plus la buget din marirea taxelor. Si unde sa gandit statul ca ar putea sa bage mâna? Probabil sa gandit că mai e ceva de stors din această industrie. Drept urmare coalitia de guvernare a propus cresterea de TVA de la 5% la 9% în acest domeniu. Acum, statul român stie despre ce e vorba si despre evaziunea fiscala din acest domeniu, stie ca daca ar actiona contra multe din afaceri s-ar închide si atunci s-a gandit la altă soluție. Mărirea de TVA în domeniu ar aduce bani la buget crede el, statul. Însă această măsura defapt va îngreuna si mai mult situatia deoarece costul final îl va simti consumatorul si angajații din domeniu. Scumpirea carbunatului deasemenea a afectat direct aceasta industrie,pandemia, lipsa fortei de munca si acum mai era nevoie si de o crestere de TVA. Si cu toate astea, e o liniste totală in rândul antreprenorilor. Nimic prin mediu online, nimic pe la televizor si mă face sa ma intreb, oare ce se întamplă?

Acestă liniște mă face să mă gandesc la scăderea TVA-ului de la 1 octombrie 2018, cand acesta a fost redus cu scopul diminuarii evaziuni fiscale dar nu a avut rezultatele dorite. Deci, ca scade sau creste TVA-ul practicile sunt aceleași.

Imagine preluată de pe DIGI 24.

Pentru noi, angajatii, toate aceste lucruri cumulate vor duce la stagnarea salariilor sau chiar si micșorarea lor, de contracte de muncă nu mai vorbim căci acolo știm deja, poate să bubuie industria că tot pe minim pe economie se va lucra. SIngurul lucru rău care se poate întampla aici e sa treaca contractele de la 8 ore la part-time cu 4 ore sau 2 ore urmând să plătească mai puțin impozit,reducere personalului din bucătărie poate fi înca o măsura care ne va afecta pe toti, asta însemnand mai multe ore in plus de muncă. Pentru un cost accesibil consumatorului final, poate scădea si calitatea produselor acesta fiind factorul primar de calcul in pretul platit la masă.

Dezavantaje vor fi de ambele parți, deoarece si antreprenorul la rândului trebuie sa plateasca salarii,impozite,chirii,facturi,distribuitori iar marirea de TVA va conduce imediat la evaziune fiscală. Multe dintre restaurantele din Romania sunt înca în viata mulțumită evaziuni fiscale si spagilor date catre cei angajați de stat sa vegheze in slujba cetateanului sau a angajatului.

Cumuland toți acesti factori de stres din jurul nostru, ne va face sa scadem performanta, sa creem un mediu ne propice pentru profesionisti si tot odata va scadea si calitatea noastra, a bucatarilor si a serviciilor oferite de catre restaurante. Situatia se agraveaza de la zi la zi si totusi e o liniste mortuară. Care sa fie motivul?

Astept comentariile dvs in sectiunea de mai jos cu privire la aceasta liniste din spatiul public.

2 comentarii la „O nouă piatră in cârca mediului privat? HORECA pusă din nou la încercare?”

  1. Cred ca nepăsarea statului va distruge aceasta industrie ușor. Patroni au fost lăsați de capul lor și atunci când sau încălcat legii sa trecut prea ușor cu vederea. Soluții au fost dintotdeauna dar cine sa le pună în practica? Aici e problema.

  2. Când de acolo de sus sunt venite ordinele, putem sa facem orice că tot că ei vor face. Au existat discuții înainte de a se pregăti aceste măsuri și cu antreprenori , cu aia care îi reprezintă și totul a fost și cu acordul lor. Daca ei se înțeleg acolo ce facem noi? Noi cu cine ne înțelegem, ne înțelegem între noi?:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.