Iradierea alimentelor

DISTRIBUIȚI

𝐈𝐫𝐚𝐝𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 este o tehnologie ce permite prelungirea termenului de valabilitate a unui aliment prin distrugerea a 90% din bacterii si intarzierea procesului de germinare. Iradierea este sigura insa exista si unele discutii cu privire la abuzul de radiatii ionizate.

𝐄𝐱𝐢𝐬𝐭𝐚 𝟒 𝐭𝐢𝐩𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐢𝐫𝐚𝐝𝐢𝐞𝐫𝐢:

🔴 iradiere cu colbalt 𝗖𝗼

🔴 fascicule de electroni

🔴 raze X

🔴 raze gamma

In prezent 60 de tari la nivel mondial utilizeaza iradierea alimentelor, in UE sunt multe tari care rezuma iradierea doar la condimente si ierburi aromatice. Evident Romania nu are interdictie ci doar reglementari in scopul folosirii. In Pakistan si Brazilia orice aliment poate fi iradiat iar in Austria, Germaria si alte tari din UE este interzisa, in Belgia, Cehia, Franța, Italia, Olanda, Polonia și Regatul Unit este permisa doar pe condimente, ierburi si unele alimente care prezinta riscuri mari de perisabilitate si necesita export. In special pestele, fructele de mare, puisori de balta.

Majoritatea mancarurilor procesate de tip fast food sunt iradiate. Masurarea radiatiilor se face in doze Gy (Gray). 1Gy este echivalentul cu 1 joule/kg

🔴 Dozele mici de 1000Gy sunt destinate vegetalelor si fructelor avand rolul de a impiedica germinarea si a intarzia ca acestea sa ajunga la maturitate.

🔴 Dozele medii de 10.000Gy impiedica dezvoltarea eventualilor agenti patogeni cum sunt mucegaiurile, microorganismele si bacteriile.

🔴 Dozele ridicate de 50.000Gy sunt destinate sterilizarii si decontaminarii. Se folosesc pentru intrumente medicale.

Virusii nu pot fi distrusi de iradierea ionizata mica din cauza continutului de acid nucleic care ii fac rezistenti la acest tip de iradiere acceptat pe alimente.Iradierea folosita in doze mici si medii recomandata doar pentru alimente elimina multe potentiale afectiuni cauzate de diferite bacterii de pe alimente, alimentele nedevind radioactive.

Avantajul iradierii este ca aceasta poate fi aplicata unor alimente si dupa ce acestea au fost impachetate.

Dozele limitate nu afecteaza valoarea nutritionala a alimentelor si nici nu afecteaza vitaminele insa cand se aplica doze mari de radiatii lucrurile se schimba.Vitamina E este redusa cu mai mult de 25% iar vitamina C cu 10%Dozele limitate sunt ineficiente impotriva virusilor.La o dieta bazata pe roduse iradiate si mai ales consumand alimente procesate ce se folosesc in industria fast-food pot aparea probleme. Se pot ezvolta boli nutritionale, pana la paralizii din cauza reducerii de vitamina A si prezenta ridicata de radicali liberi. Iradiererea ionizata mareste numarul radicalilor liberi insa la doze minime nu afecteaza organismul.

𝐃𝐨𝐳𝐞𝐥𝐞 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐥 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐢 𝐮𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥!

Indicatorul pentru a depista un aliment iradiat este simbolul Radura insa in UE nu este obligatoriu.

Codex Alimentarius nu prevede nici o restrictie cu privire la cantitatea de radiatii ionizate pe care companiile le pot folosi si nici autorizatii speciale pentru utilizarea iradierii apreciind ca fiind o metoda sigura.

In Romania conform decretului ministerului sanatatii din 2001 se stabilesc urmatoarele:

„Autorizația poate fi obținută dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

(a) exploatarea instalației de tratare a produselor alimentare se face în condițiile Codului internațional de practică, recomandat de Comisia Mixta Codex Alimentarius a FAO/O.M.S.;

(b) a fost desemnată o persoană responsabilă cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare pentru desfășurarea procesului de iradiere a produselor alimentare.

Iradierea produselor alimentare poate fi autorizată dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

(a) este justificată necesitatea tehnologică;

(b) nu prezintă risc pentru sănătate și este realizată în condițiile declarate în documentele de autorizare;

(c) se realizează în beneficiul consumtorului la energii inferioare a 10 MeV;

(d) nu este utilizată drept surogat pentru măsuri igienico–sanitare sau a bunelor practici de fabricare sau cultivare.

Scopurile în care poate fi utilizată sunt:

(a) reducerea incidenței bolilor datorate produselor aalimentare prin distrugerea organismelor patogene;

(b) reducerea procesului de alterare a produselor alimentare prin întârzierea sau stoparea proceselor de descompunere și prin distrugerea organismelor responsabile pentru aceste procese;

(c) reducerea pierderilor datorate proceselor premature de maturare, germinare sau încolțire;

(d) îndepărtarea din produsele alimentare a organismelor care dăunează vegetalelor sau produselor vegetale.”

🔴 Intrucat Codex Alimentarius nu impune restrictii putem deduce o anumita lejeritate in folosirea radiatiilor ionizate pe alimente.Deasemenea in spatiul UE chiar daca unele tari nu practica iradierea pe alimente este permisa vanzarea de produse iradiate ce provin de la alte tari membre. In UE cele mai expuse alimente la iradiere sunt puii de balta intr-un procent de 46% si ierburi/condimente 25% conform Wikipedia.Iradierea pare a fi un preocedeu costisitor chiar si pentru cantitatile mici de radiatii dar ofera o asiguranta mai mare. Intrucat iradierea se practica cel mai mult pe fructe multe tari prefera fructele iradiate in locul celor stropite cu substante chimice.In Romania anului 2022 nu se mai gasesc fructe cu coaja comestibila. Doar daca le cumperi pe cele bio care sunt la un pret ridicat. Alimentatia din Romania devine din ce in ce mai precara si alimentatia sigura este din ce in ce mai neaccesibila cetatenilor de rand. Bataia de joc este in continua desfasurare iar lacomia dupa profit si taxele marite determina pe comercianti sa procure marfa ieftina de proasta calitate si nesigura.

Lasă un răspuns