Bacterii si virusi in alimentație

DISTRIBUIȚI

Cand cineva va spune sa consumati mancare rece direct de la frigider sa stiti la ce riscuri va supuneti. Intotdeauna mancarea se incalzeste la o temperatura de minim 60*C. Mancarea nu se incalzeste niciodata la temperatura camerei ci sub actiunea unei surse de caldura. Bacteriile si virusii alimentari sunt cele mai frecvente cazuri de toxiinfectii alimentare. Simptomele si severitatea toxiinfectiilor alimentare variaza in functie de ce tip de infectare se afla pe alimentul consumat. Pentru a preveni imbolnavirea urmati intotdeauna pasii de siguranta alimentara: curatati, separati, gatiti si raciti imediat.

⭐Bacteriile si virusii care provoaca afectiuni ducand pana la deces sunt: campylobacter, clostridium perfringens, E-coli, listeria, norovirus, salmonella

⭐Bacteriile si virusii care provoaca boli si toxiinfectii sunt: bacillus cereus, botulism, hepatita A, shigela, stafilococul auriu, vibrio species

🔴Bacilus cereus


⭐Surse de contaminare – o gama variata de alimente, in mod special cele ce contin orez, in sosuri, supe, sau alimente care au stat mult timp la temperatura camerei.
⭐Perioada de incubare – 6 -15 ore.
⭐Simptome – diaree, varsaturi.
⭐Masuri de tratament- hidratare, odihna iar daca simptomele sunt severe consultati urgent medicul.
⭐Preventie – mancarea trebuie incalzita la temperatura minima de 60*C si pastrata la rece la maxim 4*CPastrati alimentele in recipiente acoperite la rece.

🔴Botulism


Sursa de contaminare
– pentru sugari, miere si produse care contin miere, suzete folosite in combinatii cu miere.
– pentru copii adulti, alimente conservate necorespunzator, peste marinat, uleiuri infuzate cu ierburi, cartofi copti in folie de aliminiu, sos de branza , usturoi conservat.
⭐Perioada de incubatie – sugari 3-30 zile, copii adulti 18-36 ore.
⭐Simptome – pentru sugari, letargie, pofta de mancare scazuta, constipatie, plans, tonus muscular scazut.-copii si adulti, vedere dubla, vedere incetosata, vorbire neclara, dificultati de inghitire, gura uscata, stare de oboseala.
⭐Durata bolii este variabila.
⭐Masuri de tratament- consulati de urgenta medicul.
⭐Preventie – consumati legumele corespunzator, nu hraniti cu miere copiii mai mici de 12 luni. Consultati un specialist in cazul in care faceti productie de conserve.

🔴Campylopbacter

⭐Sursa de contaminare – lapte nepasteurizat si produse lactate nepasteurizate, carne de pui, crustacee, curcan, apa contaminata.


⭐Perioada de incubatie – 2-5 zile.
⭐Simptome – diaree, crampe, febra, varsaturi, diaree sangeroasa.
⭐Durata bolii – 7 zile.
⭐Masuri de tratament – hidratare si odihna iar daca simptomele sunt severe consultati medicul.
⭐Preventia – beti lapte pasteurizat sau fiert, beti apa potabila.

🔴Clostridium perfringens


⭐Sursa de contaminare – carne de vita, pasare, sosuri , mancare lasata perioade lungi la temperatura camerei sau incalzita la aburi pe perioade lungi. Alimente pastrate si depozitate incorect.
⭐Perioada de incubatie 6-24 ore.
⭐Simptome – diaree si crampe stomacale.
⭐Durata bolii – in cazuri usoare 24 ore, in cazuri grave 1-2 saptamani.
⭐Masuri de tratament – hidratare si odihna iar in caz se simptome severe adresati-va urgent medicului. Se poate muri din aceasta cauza!
⭐Preventia – gatiti bine alimentele, in special carnea de pasare si sosurile la temperatura interna sigura.Pastrati alimentele fierbinti la o temperatura de minim 60*C si raciti preparatele gatite rapid in maxim 2 ore la temperatura de 4*CPortionati alimentele gatite in portii cat mai mici si raciti imediat.

🔴E-coli


⭐Sursa de contaminare – carne tocata, lapte si sucuri nepasteurizate, branzeturi si legume crude, apa contaminata, animale si mediul lor de viata.
⭐Perioada de incubatie – 3-10 zile
⭐Simptome – diaree severa sangeroasa, dureri severe de stomac si varsaturi, posibil febra, scaderea productiei de urina, urina inchisa la culoare, aspect palid al fetei.
⭐Durata bolii – 5-10 zile.
⭐Masuri de tratament – hidratare si odihna iar in cazuri de afectiuni severe consultati urgent medicul.
⭐Preventia – evitati sa consumati alimente cu risc ridicat, carne tocata cruda sau negatita, lapte sau sucuri nepasteurizate, branzeturi din lapte nepasteurizat. Carnea tocata trebuie sa aiba o temperatura interna de gatire de ninim 70*C. spalati-va pe maini inainte, in timpul si dupa pregatirea mancarii, dupa schimbatul scutecelor sau dupa ce ati intrat in contact cu animalele si mediul lor de viata.

🔴Hepatita A


⭐Sursa de contaminare – crustacee crude sau insuficient gatite ce provin din ape contaminate, apa contaminata, alimente crude, alimente ce au intrat in contact cu persoana infectata.
⭐Perioada de incubare – 15-50 zile.
⭐Simptome – diaree, urina inchisa la culoare, scaune de culoare deschisa, icter, febra, oboseala, greata, dureri articulare, dureri de stomac, pierderea poftei de mancare.
⭐Masuri de tratament – consultati de urgenta medicul chiar si atunci cand considerati ca ati fost expus.
⭐Preventia – evitati consumul de alimente negatite corespunsator in special carne cruda.Spalati-va pe maini cat mai des in special dupa ce ati folosit toaleta in timpul si dupa pregatirea mancarii.
➡️Vaccinarea este o preventie eficienta! Este recomandata pentru:
– copiii la varsta de 1 an
– persoanele ce au contacte directe cu cei infectati
– persoanele cu boli hepatice cronice
– cei care fac calatori in tari cu o rata de infectare mare
– persoanele care au relatii de acelasi sex
– persoanele care consuma droguri prin injectare
– persoanele fara adapost

🔴Listeria


⭐Sursa de contaminare – lapte si produse lactate nepasteurizate, fructe si legume crude, mezeluri, cremvursti si parizer, pateuri, fructe de mare refrigerate.
⭐Perioada de incubatie – 1-70 zile.
⭐Simptome – febra, diaree, oboseala, dureri musculare, poate provoca moartea fetusului in cazul gravidelor, travaliu prematur, infectarea nou nascutilor, confuzie, pierderea echilibrului.
⭐Durata bolii este de cateva saptamani.
⭐Masuri de tratament – consultati de urgenta medicul. In principiu se prescriu antibiotice.
⭐Preventia – nu consumati produse lactate nepasteurizate, fructele care sunt taiate trebuiesc consumate imediat sau puse la rece imediat in special pepenele. Consumati alimente care sunt gatite la temperatura interna de minim 75*C

🔴Norovirus


⭐Sursa de contaminare – crustacee si alimente ce au intrat in contact cu persoana infectata.
⭐Perioada de incubatie – 12-48 ore
⭐Simptome – diaree, varsaturi, greata, dureri de stomac.
⭐Durata bolii 1-6 zile.
⭐Masuri de tratament – hidratare si odihna iar daca simptmele sunt severe consultati imadiat medicul.
⭐Preventia – spalatul pe maini mai ales dupa folosirea toaletei, evitati sa intrati in contact cu mainile goale pe resturi de mancare, curatati si dezinfectati suprafetele si ustensilele de lucru, spalati bine fructele si legumele si gatiti bine crustaceele.

🔴Salmonella


⭐Surse de contaminare – legume, carne de pui, porc, fructe, nuci, oua carne de vita, animalele si mediul de viata al acestora.
⭐Perioada de incubatie 6 ore-6 zile.
⭐Simptome – diaree, febra, crampe stomacale, varsaturi
⭐Durata 4-7 zile.
⭐Masuri de tratament – hidratare si odihna iar daca afectiunile sunt severe consultai de urgenta medicul.
⭐Preventia – evitati de consumul oua crude, carne cruda, lapte nepasteurizat, spalarea pe maini de fiecare data cand intrati in contact cu animalele si mediul lor de viata.

🔴Shigella


⭐Surse de contaminare – contact cu o persoana contaminata sau consume de apa si alimente contaminate.
⭐Perioada de incubatie 1-7 zile.
⭐Simptome – crampe acute la stomac, febra, diaree sangeroasa, greata si senzatie permanenta de scaun.
⭐Durata bolii 5-7 zile
⭐Masuri de tratament – hidratare si odihna, izolare la domiciliu iar daca simptomele sunt severe consulati urgent medicul.
⭐Preventia – spalarea pe maini, evitati sa consumati apa din iazuri, lacuri sau bazine netratate. Evitati relatiile sexuale daca sunteti infectati. Beti numai apa potabila.

🔴Stafilococul auriu


⭐Sursa de contaminare – pielea persoanelor infectate, alimentele negatite sau cele care au intrat in contact cu persoanele infectate/purtattoare.
⭐Perioada de incubare este de 30 minute-8 ore.
⭐Simptome – greata acuta, varsaturisi crampe stomacale, diaree.
⭐Durata bolii este de minim 24 ore.
⭐Masuri de tratament – adresati-va medicului.
⭐Preventia – gatiti alimentele la temperatura sigura. Pastrati alimentele la cald la temperatura minima de 60*C si la rece, la maxim 4*C. Spalati-va des pe maini si nu intrati in contact cu alimente daca stiti ca sunteti infectati.

🔴Vibrio species


⭐Sursa de contaminare – crustacee crude sau insuficient gatite, stridii, fructe de mare expunerea ranilor la apa sarata.⭐Perioada de incubatie – 1-7 zile pentru infectie, pentru afectiunea gastro intestinala 2-48ore.
⭐Simptome – diaree, varsaturi, dureri abdominale, frisoane, febra, leziuni ale pielii.
⭐Durata bolii este variabila.
⭐Masuri de tratament – contactati medicul de urgenta, unele infectii pot provoca moartea.
⭐Preventia – gatiti bine alimentele, evitati contoctul rnilor cu apa sarata sau infectata. Acoperiti ranile cu bandaje dupa ce le-ati spalat si dezinfectat. Persoanele cu boli hepatice sunt predispuse la infectia cu acest virus si raspandirea lui.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *