Cutitele unui bucatar o preocupare continua

DISTRIBUIȚI

De multe ori ne intrebam ce reprezinta cutitul pentru un bucatar. Fiecare meserie are specificul ei in anumite situatii. Nu stiu cum sta la medicina insa in majoritatea meseriilor, fiecare persoana calificata are un minim set de instrumente cu care sa lucreze. Ce sunt acestea? Sunt lucrurile in care are el are incredere ca functioneaza de fiecare data si nu il lasa la greu, sunt obiectele cu care s-a obisnuit sa le foloseasca si cu greu se desparte de ele, se desparte de ele abia atunci cand paroape ca nu mai pot deveni functionale.

Cutitele profesionale precum si alte intrumente au devenit o obsesie pentru unii bucatari.

Care sunt sunt criteriile de alegere ale unui cutit? Un cutit trebuie sa fie fiabil, usor, sa isi mentina taisul sa fie usoar de curatat si sa aiba o constitutie robusta. Cutitele sunt folosite in diferite situatii ele la randul lor fiind concepute pentru diferite situatii. Sunt cutite bine ascutite pentru taieturi precise, altele robuste si grele pentru despicat, unele pentru sculpturi in fructe, fasonat, taiat legume, curatat legume.

Pentru un bucatar la inceput de drum cutitele trebuie sa fie din clasa medie adica sa taie bine, sa isi mentina taisul si sa fie robuste. Pe masura ce avansezi si intri in zona de fine dining unde este nevoie de precizie iti poti schimba obtiunile in materie de cutite. Pe masura ce treci la un nivel inalt de cutite trebuie sa intelegi ca ingrijirea lor presupune o atentie sporita. Este exact ca atunci cand iei pentru prima data carnetul de sofer si pe masura ce devii mai experimentat renunti la lamaia de pe luneta si incepi sa te comporti ca un sofer cu experioenta si eventual schimbi si masina. O masina mai ieftina necesita o intretinere mai usoara una mai scupa necesita o intretinere mai costisitoare si poate mai complicata. Cutitele unui bucatar sunt acele unelte cu care el isi poate desfasura activitatea in aproape orice situatie. Un bucatar se poate indragosti de cutitele lui si din acest motiv cu greu le imprumuta. Iata cateva dintre cutitele pe care bucatarii le folosesc si ce cred ei despre aceste unelte.

Florin este fan Myabi si ne spune ca fumusetea lor consta in taisul foarte bine acutit conform sloganului lor “The Beauty of Sharpness”.

Ciprian este fan Victorinox, detine niste cutite pe care le foloseste de foarte multi ani si niciodata nu l-au lasat la greu.

“Trebuie investit in ele pentru ca altfel ne chinuim. In acelasi timp trebuie sa gasim modelul si marca potrivită serviciului pe care-l facem.Nu cumparati cuțite doar pentru ca va place cum arata!Puteți avea surprize neplacute dupa. Aveți grija de ele folosind zilnic un masat de calitate, pentru a ajunge mai rar la tocilar. Deși am adunat ceva cut ite, cel mai bine ma impac cu gama din fier forjat de la Victorinox.”Tavalite” zilnic de 5 ani și totuși in stare perfectă de functionare. Nu au mai fost la tocilar de un an”. Ne spune Ciprian.

Dan este mai excentric si considera ca cutitul lui este “rustic si fiabil”.

Cristian inca nu a ajuns sa isi cumpere un set nou insa setul vechi nu il lasa la greu.

Ideea este ca fiecare bucatar este atasat de cutitele lui, are grija cu ele pentru ca sa isi poata desfasura activitatea.

Cum ne alegem cutitele?

Sunt zeci de modele pe piata insa pentru mine personal exista un singur model care poate fi folosit perioada indelungata. Cel cu taisul iesit in afara manerului. Nu inteleg de ce multi producatori fac cutite cu acel capat barat ca un toc sau element de sustinere, unii considerandu-l o protectie pentru degete. In momentul in care vei ascuti si lama se va uza/toci nu vei mai putea taia pentru ca acel capat te va opri sa tai pana jos.

Un alt aspect important este modul in care este fabricat un cutit. Pe un cutit nu trebuie sa isi faca loc nicioadata mizeria, sau sa se adune in timp in anumite zone. De aceea este bine ca un cutit sa fie contruit legat intre elementele sale. Se poate observa ca intre lama si maner este pusa o intaritura acolo care face lagatura intre ele. Acest lucru nu da voie ca intre cele doua zone sa se adune mizerie. Un cutit murdar este o sursa bogata de bacterii.


Acest gen de cutite cu un astfel de proiect de fabricatie sunt unele dintre cele mai robuste.

Inainte de a face descrierea principalelor categorii de cutite sa  privim cu atentie cum este alcauit un cutit ca sa intelegem de ce anumite detalii sunt importante.

Cutitul pentru dezosat

Acest cutit este ideal pentru a indeparta carnea de pe oase, lala lui este usor flexibila si scurta pentru a oferi controlul deplin al varfului asigurand inclinatii pana la un unghi de 180*, infingandu-se adanc in articulatii si taind ligamente. Glisati de-a lungul osului nu pe os.Lama acestui cutit are in jur de 14cm lungime.
Cutitul pentru filetare

Acesta este cel mai flexibil cutit dintre toate. Este ideal pentru peste pentru ca cu ajutorul lui puteti indeparta fileul de peste de pe oase. Dimensiunea lui este de 18-20cm.
Cutitul utilitar

Acest cutit este folosit deobicei pentru taiat carne de pui, ficatei si legumele moi. Deobicei dimensiunea lamei lui este de 12-16 cm.
Cutitul de legume

Cu varful ascutit acest cutit este essential pentru lucrurile marunte cum ar fi legumele si fructele ce necesita curatare de coaja si seminte . Dimensiunea lamei  lui este intre 8-10cm.
Cutitul bucatarului

Acest cutit de bucatarie versatil are o dimensiune a lamei intre 15 cm si 36 cm. Acest cutit se poate folosi la multe operatiuni in bucatarie, taiat verdeata si legume in diferite tipuri, fideluta, cuburi, taiere de aluat, carne, legume, fructe chiar si macinare. Este cel mai bun cutit din bucatarie.
Cutitul de feliere

Designul ergonomic asigura un echilibru optim, ceea ce alaturi de capacitatea de taiere cu maxima precizie, dar fara efort, fac manevrarea cutitului extem de confortabila, neaparand oboseala specifica in conditiile utilizarii indelungate. Intreaga lui lungime poate fi utilizata la taiere. Desi lama este flexibila ea asigura o taiere precisa pentru toate tipurile de carne si peste dar si a unor mezeluri cum este sinca presata. Dimensiunea lamei este intre 26-28 cm.
Cutitul pentru paine

Nu cred ca mai are nevoie de vro pezentare. Acest cutit este ideal pentru a taia produse de panificatie si unele produse de patisserie cu crusta. Cu ajutorul zimtilor nu se pune presiune pe produs riscand sfaramarea lui sau o taiare necorespunzatoare. De legul;a lungimea lamei este de 20 cm dar poate fi si mai lung.
Cutitul santoku

Denumirea populara a acestui cutit mai este si cea de cutit stir-fry. De inspiratie japoneza acest cutit este ideal pentru a taia legume si verdeata. Este usor si sigur de manevrat chiar si de incepatori. Legume sau felii de legume, fructe si bucati de carne subtiri pe care le doriti cu aceasta lama ascutita, proiectata sa alunece ca prin unt. Veti face taieturi usoare si precise de-a lungul drumului fara efort. Dimensiunea lamei este intre 17-25 cm pentru cele mai comune cutite.
Satarul


Dimensiunea si forma lui ne duce cu gandul la macelarie. Acest cutit robust si greu este ideal pentru maruntirea carnii cu oase. In bucatariile orientale se foloseste pentru preparatele din bui. Este ideal pentru maruntirea carnii si taiaerea oaselor dimensiunile lui pot fi uneori impresionanate insa pentru cele mai commune cutite lungimea lamei este intre 20-25 cm si latimea 8-10 cm.

Acestea sunt cele mai uzuale cutite insa exista mai multe categorii de cutite concepute special pentru a fi utilizate in activitati cu un anumit specific.

Aici amintim cutitul tourne pentru legume tourne, cutitele de garnisit, foarfeca de bucatarie , cutitul si furca de feliat carne gatita, cutit de feliat trufe, de scobit si exemplele pot continua.

Nimenu nu ii poata lua cutitul unui bucatar din mana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *