Zaharul brun o inselatoarie planetara!

DISTRIBUIȚI

Am povestit despre minciuna cu care suntem aburiti ca painea cu maia este mai sanatoasa decat cea cu drojdie si am demonstrat ca diferenta  dintre cele doua paini, este maiaua obtinuta prin fermentatie insa celelalte calitati calorice sunt aceleasi. Vezi aici

Acum este despre o alta minciuna alimentara ce dainuie inca si probabil va mai dainui. Zaharul alb si zaharul brun.

Zaharul este energia dulce, el sta dupa cum bine stim la baza tuturor dulciurilor si a preparatelor dulci. Zaharul alb poate fi obtinut din trestie sau sfecla de zahar dar in ambele situatii au o compozitie chimica bazata pe zaharoza.

Zaharul brun a devenit o hotie globala pentru care multi dau o caruta de bani fara sa stie. O afacere de milioane pe sanatatea oamenilor. Daca painea cu maia este un produs cu proprietati asemenea celei cu drojdie iata ca si in cazul zaharului brun discutam de acelasi lucru.

Zaharul alb se obtine prin procese de rafinare, cristalizare si purificare. Minciuna seculara cu care am fost sedati si inca multi mai sunt este aceea ca zaharul brun este mai sanataos pentru ca are un continut mai mic de zaharoza. Totul este fals! Si asta o demonstreaza etichetele de pe produse, etichete pe care nu le citim niciodata si care detin ionformatii ce nu sunt puse la vedere. 100g glucide=100g zahar

1,896 Natural Molasses Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from  Dreamstime
Melasa naturala macinata

Melasa este produsul obtinut prin separarea tuturor componentelor secundare ce au fost extrase din ingredientul principal.  In acest fel melasa a devenit un produs destinat ca hrana pentru animale. Daca am putea sa facem o asociere cu vinul, este asa numita “boasca” ce rezulta de pe urma zdrobirii strugurilor la morisca si din care se face vinul doi dupa ce se da la teasc. Numai ca melasa este un produs comestibil chiar si pentru oameni. Dupa extragerea melasei ramane zaharoza in stare pura. Acela este zaharul alb. De ce este important sa cunoastem acest procedeu?

Zaharul brun autentic este amestecul dintre zaharoza si melasa. Melasa este partea impura a zaharului si ea contine, pamant, fibre de trestie, unele bacterii, mucegaiuri si poate unele insecte moarte. Cum arata el vedeti in imagine.

zahar brun natural

Dilemma vine acum? De ce zaharul brun este lipsit de impuritati?

In cele mai multe cazuri zaharul brun din comert este zahar alb stropit sau amestecat cu sirop de melasa si deci nu este un zahar cu un continut de melasa bruta ca sa fie brun. Cu alte cuvinte zaharul alb este zaharul cristalizat iar zaharul brun este zaharul alb nepurificat. Acelasi fenomen il intalnim si la sare. Sarea de salina nu este acelasi lucru precum sarea cristalizata.

Procedeu de amestec melasa si zahar alb

Cum ne dam seama de aceasta escrocherie? Zaharul brun si zaharul alb din comert are acelsi continut de glucide. Daca unui produs ii adaugam si alte ingrediente valorile calorice se modifica insa pe piata gasim zahar brun cu 100% glucide si ni se spune ca este ecologic. Ei bine nu! Zaharul brun are un continut de glucide mai mic intre 95% si 98.10%. Dar 3-4 procente nu inseamna ca este mai sanatos ci poate mai gustos din cauza continutului de melasa. Un zahar brun natural ecologic nu poate contine 100% glucide. Pentru ca astfel inseamna ca el nu contine melasa ci un sirop dulce de melasa care este o reductie din zaharul de trestie neprocesat, deci tot un zahar. Peste zaharul neprocesat se adauga apa si se fierbe pana se reduce si se obtine un sirop inchis la culoare. Cu cat il reduceti cu atat se va inchide la culoare apoi il amestecati cu zaharul alb. Nu mai dati banii pe prostii si nu va mai lasati inselati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *