Painea cu maia si painea fara maia doua surori gemene dar care au crescut in placente diferite.

DISTRIBUIȚI

Cea mai mare pacaleala in vremurile noastre este indemnul de a consuma paine integrala cu maia sau fara ca fiind o paine sanatoasa.

Painea consumata in exces este daunatoare pentru sanatate provocand una din bolile cele mai cunoscute care se raspandeste si la noi, obezitatea la care se adauga si altele. Intre painea alba, integrala si cea cu maia din punct de vedere caloric nu sunt diferente mari. Elementul comun este amidonul care odata ajuns in organism prin hidroliza enzimatica el devine glucoza. 100g amidon = 100g glucoza.Nu am facut calculul caloric pe reteta mea de paine dar valorile luate in acest exemplu de pe internet sunt apropiate.

Painea integrala cu maia are 216 calorii la 100g din care 40g sunt carbohidrati La 200g consumat = 80g carbohidrati ceea ce inseamna aproape o tableta de glucoza care are 100g.Painea integrala fara maia are 245 calorii la 100g din care 47.5 sunt carbohidrati. La 200g consumat =95g carbohidrati ceea ce inseamna aproape o tableta de glucoza care are 100g.Painea alba are 266 calorii la 100g din care 50g sunt carbohidrati.

La 200g consumat =100g carbohidrati adica o tableta intreaga de glucoza. Diferenta intre o paine integrala cu maia si una alba din punct de vedere caloric este de 50 calorii. Daca esti un personaj sedentar nu este nici o diferenta.

Nimeni nu slabeste daca consuma paine integrala si nimeni nu este mai sanatos. Din punctul meu de vedere este o pacaleala care prinde foarte mult la publicul naiv si credul. Diferenta intre ele este ca pentru cea cu maia se munceste mai mult iar procesul de fermentare pentru maia este unul natural, dar si drojdia este un produs natural.

Daca mergem pe indicele glicemic IG si stabilim incacatura glicemica InG putem constata urmatoarele:InG= G(glucide) x IG / 100InG = 40 x 50 /100 InG = 20 la 100g paine integrala cu maia Un InG redus este intre 1 si 10, moderat 11 si 19, ridicat este de 20 sau mai mult. Ce avem noi aici este un produs cu o incarcatura glicemica ridicata nerecomandabil pentru persoanele care sufera de diabet. Nu va mai fadositi si nu mai aplecati urechea la tot felul de sugestii menite a va face sa scoateti mai multi bani din buzunar. In afara de multa pasiune, daruire si poate iubire nu se afla nimic altceva mai bun sau sanatos intr-o paine artizanala sau de productie. Ideea este consumul cu moderatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *