Organizarea si clasificarea unitatilor de alimentatie, o dilema pentru Romania.

DISTRIBUIȚI

Autoritatile si multi antreprenori au restante cu privire la stabilirea specificului locatiilor pe care le au in evidenta sau administrare . Din dorinta de a fenta legea si de a exprima mereu nemultumuri cum ca legea este nedreapta, se gasesc mereu tot felul de tertipuri de a nu respecta restrictii si regulamente impuse de autoritatile in vigoare. In urmatoarele randuri am facut o caracterizare sumara in baza unei recenzii din materia studiata la scoala de profil a unor unitati de alimentatie publica in functie de specificul lor. Unele unitati folosesc acelasi cod CAEN un acronim folosit pentru statistica si clasificarea unei entitati economice. Un cod CAEN poate fi comun cu doua entitati economice. Explicatia putand fi aceea ca pot imparti acelasi specific cum este cafeneaua si barul, cafe-bar.
Dilema aceluiasi cod CAEN pentru cafenea si bar pare a fi asemararea specificului lor. Din pacate este mai simlu sa atragem atentia la cat de prosti sunt legiuitorii in loc sa citim. Per ansamblu autoritatile competente au ramas restante la capitolul cunostinte. Iar in planul secund antreprenorii, care au denaturat de-a lungul anilor tot din lipsa de cunostinte, specificul alimentatiei publice si au amestecat pizza cu ciorba de burta si micul cu spaghetti in ideea ca poate o vom vinde si pe mama ca sa facem bani, ca apoi sa nu intelegem se intampla si sa ne plangem ca autoritatile nu sunt destul de clare in precizari.

Este mai simplu sa spunem nu stim, nu suntem informati decat sa ne documentam ca s anu zic sa tratam cu serios educatia.

Clasificarea unitatilor pentru servirea consumatorilor 

Prin unitati de servire se intelege restaurantul format din unul sau mai multe saloane clasice sau cu profile diferite, cu sectii de productie diferite, oficii si spatii anexe dotate cu utilaje  si obiecte de inventar corespunzatoare profilului si gradului de confort in care se incadreaza unitatea.
Incadrarea unitatilor pe categorii si profiluri se face potrivit reglementarilor legale.
In functie de organizarea activitatii de servire-productie, unitatile pentru servirea consumatorilor functioneaza atat cu baza de productie prorprie , cat si numai cu activitate de servire. ele in totalitatea lor fac parte din categoria structurilor de primire.

Restaurantul clasic este o unitate gastronomica ce functioneaza independent sau in cadrul unui complex de cazare, frecventat in general de consumatorii din zona, ce ofera servicii a la carte in toate etapele zilei, precum si mese organizate. Ele sunt amplasate in statiuni , pe trasee si in statiuni turistice
Aceste unitati, prin profilul de compartimentare, dotare, prezentare, functionare si aplicarea serviciilor se aseamana intre ele pe plan national si international.
Restaurantul clasic este o unitate complexa care imbina activitatea de productie culinara de cofetarie-patiserie si cu servirea consumatorilor prin servicii cu personal pregatit profesional.
Restaurantul clasic poate avea formatii muzical-artististice, coregrafie , care sa sustina programe in orele cu o afluenta deosebita iar in cazuri speciale , la solicitarea consumatorilor pentru mese organizate.
Restaurantul clasic ofera o ambianta placuta , oferind clientilor posibilitatea de a consuma preparatele din meniu in conditii de confort.

Cafe-barul de zi este o unitate clasica ce functioneaza fie ca sectie in cadrul restaurantului , fie ca unitate independenta in circuitul unitatilor de AP. Sau in cadrul unui complex hotelier.
Profilul unitatii presupune in principiu servirea de bauturi alcoolice si nealcoolice simple si superioare , precum si amestecuri de bauturi, aperitive si digestive.
Pe langa bauturi unitatea poate oferi si mici gustari culinare, tartine dulciuri, sortimente de cafea simpla sau combinata, ciocolata calda, capuccino si alte bauturi stimulente inghetata precum si posibilitati de deconectare prin muzica, filme , televiziune, jocuri mecanice, biliard si altele. Barul este amplasat fie in salonul de servire, pe partile laterale, mijloc astfel incat tejgheaua sa poata avea forme cat mai estetice, cu bauturile expuse pe rafturi. In fata barului se pot monta scaune speciale inalte iar servirea se face direct de catre barman sau ospatar. Programul unei astfel de unitati poate fi de la 10:00 la 22:00

Barul de noapte este o unitate clasica cu caracter distractiv ce prezinta programe de varitati si divertisment, precum si programe de coregrafie , iluzionism sau cu solisti vocali de deiferite genuri. Pe langa acestea se ofera sortimente de specialitati culinare , tartine gustari reci si calde, specialitati din carne precum si deserturi, salate de fructe , sortimente de inghetata, si bauturi fine , aperitive, vinuri, digestive, sortimente de bere.
Salonul se recomanda a fi amenjat ij asa fel in cat vizibilitatea programelor artistice sa fie posibila din toate unghiurile , dreptunghiular, patrat sau amfiteatru., servirea clientilor se face la masa de catre ospatari ce vor aplica diverse forme de servire.
Programul unei astfel de unitati poate fi intre 22:00 si 4:00.

Beraria este o unitate clasica, specifica in servirea berii la butoi, prin dozator, la cupa halba sau sonda precum si a berii la sticla sau doza. Unitatea poate functiona independent sau intr-un salon specializat dintr-un restaurant clasic. Prin profilul sau se pot oferi bauturi , aperitive si digestive , specialitati culinare care se asociaza la sortimente de bere, specialitati pe baza de foietaje, covrigi sarati, alune, migdale, specialitati de branzeturi , minuturi calde.

Restaurant cu specific local crama, han, sura, coliba. Aceste unitati gastronomice se reparca intre ele prin arhitectura interioara si exterioara, elemente decorative si finisaje. Tinuta personalului de servire si oferta speciala de preparate culinare, reprezinte profilul original din zonele in care se afla aceste unitati. La toate acestea se mai adauga cadrul natural si obiceiurile specifice zonei si momente recreative prin momente recreative asigurate prin programe folclorice.
Servirea se face la masa de catre ospatari imbracati in uniforme specifice zonei( Muntenia, Moldova, Banat, Oltenia, Maramures, Dobrogea).

Restaurant cu specific national este o unitate de alimentatie publica a unei tari ce functioneaza pe in alta tara. De exemplu restaurant cu specific libanez ce functioneaza in Romania. Aceste locatii ofera o gama larga de preparate culinare si bauturi specifice tarii respective. Ambientul, decorul, costumatia sunt cu specificul tarilor respective. Servirea se face masa de catre ospatari.

Restaurantul pescaresc este o unitate gastronomica ce se caracterizeaza prin servirea preparatelor culinare din peste, bauturi aperitive, vinuri , nere si sortimente de bauturi racoritoare. Decorul este specific activitatii de pescuitsi de prelucrare a pestelui, plase, undite, lansete iar in unitatile organizate pe malul lacurilor sau a apelor unde se poate pescui se pot amenaja cu specific de chearhana. Servirea se face de catre ospatari la masa.

Restaurantul vanatoresc este o unitate gastronomica specializata in oferta culinara si servirea preparatelor de vanat, Unitatea se remarca prin decor si amenajare cu decoaratiuni legate de indeletnicirile vanatoresti. Servirea se efectueaza la masa de catre ospatari.

Restaurantul zahana(macelaresc) este unitatea gastronomica in care se servesc la cererea consumatorilor, in tot timpul zilei, specialitati macelaresti din carne de diverse sortimente, precum si subproduse din carne, toate fiind portionate la gramajul solicitat de consumatori, prin prezentare in prealabil in stare cruda la masa. Pe langa acestea se pot servi diveste preparate cum sunt: ciorba de burta, tuslama, tochitura, salate de sezon, muraturi, dulciuri de bucatarie bauturi alcoolice aperitive naturale , rachiu, tuica si vinuti selectionate din potgoriile locale. Servirea se face la masa de catre ospatari aplicand diverse sisteme de servire.

Restaurantul lacto-ovo-vegetarian este unitatea de alimentatie publica in care se servesc in exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de, lactate, oua, paste fainoase, orez, legume, meniuri dietetice, produse de patiserie, inghetata, bauturi nealcolice calde, bauturi racoritoare si bauturi slab alcooloce cum este berea.
Restaurantul dietetic  este unitatea gastronomica in care se servesc preparate culinare dietetice pregatite sub indrumarea unor cadre medicale, dieteticieni, bauturi nealcoolicecalde: ceaiuri, cacao cu lapte,, lapte fiert etc. Aceste unitati pot functiona independent sau in cadrul restaurantelor clasice. Servirea se face la masa de catre ospatari, prin servicii de catering sau autoservire.

Restaurantul pensiune este unitatea de alimentatie ce ofera preparate culinare in mai multe variante de meniuri la diferite preturi accesibile. Preparatele culinare se realizeaza din sortimente de preparate lichide, mancaruri si dulciuri de bucatarie- cofetarie. Se poat asigura bauturi aperitive, sortimente de bere si vin , precum si bauturi calde stimulente. Pensiunile pot functiona fie cu servicii a la carte sau servicii prin abonament, tiket, voucher. Categoria se stabileste in functie de gradul de confort iar serviciul se poate sigura de ospatar la masa sau prin autoservire.

Restaurantul cu autoservire este o unitate gastronomica cu servire rapida, in care consumatorii isi aleg si servesc singuri preparatele culinare calde si reci si bauturi alcoolice, nealcoolice, racoritoare si stimulente , expuse pe tronsoane de vitrine cu instalatie de incalzire sau racire. Pentru toate acestea se asigura un flux dirijat in care consumatorul , la intrare in linie, ridica tava, aseaza produsele de panificatie,prepaparatele, bauturile si se deplaseaza spre casa de marcaj pentru a achita pretul lor. Consumarea lor se face ma mese cu scaune de tip express sau fara scaune ori tip fast-food.

Cantina restaurant este o unitate de alimentatie amplasata de regula in incinta sau in apropierea societatilor comerciale cu activitate industriala sau a institutiilor publice  care asigura masa de pranz , iar uneori pe cea de seara pentru personalul incadrat la acele firme sau institutii. Forma de servire agreata este cea de autoservire pe baza de abonament, tiket sau voucher ori chiar si cu plata.  

Cantine - Universitatea Politehnica din Bucuresti

Pizzeria este unitatea specializata in oferta sortimentelor de specialitati culinare tip pizza si spaghetti. Se mai pot consuma gustari, minuturi, salate, produse de patiserie , racoritoare, sortimente de bere si vin, bauturi aperitive. Servirea se face la masa de catre ospatari , livrari sau autoservire.

Rotiseria este o unitate gastronomica cu suprafata mica de servire in care consumatorii sunt serviti cu o oferta speciala de produse din carne de pasare si nu numai , preparate la grill precum si alte specialitati din carne cum este kebab asociate cu diferite garnituri din legume , sortimente de gustari reci pe baza de oua, branzeturi, legume salate, deserturi si un sortiment de bauturi : cafea, vin , bere.

Spatiul este dotat cu utilaje tip rotisor sau frigarui cu proces de frigere in fata consumatorilor. Exista saloane mai spatioase unde servirea se face de catre ospatari la masa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *