Potentiatori de gust naturali la indemana

DISTRIBUIȚI


Nu am sa va plictisesc despre cat de nocivi sunt cei industriali dar am sa va prezint doi dintre ei care sunt naturali si care intradevar te fac sa simti mancarea cu un gust aparte.

Exsista cinci gusturi percepute de papile: dulce, sarat, acru, amar, si umami. Ultimul este cel mai greu de obtinut el fiind acel gust care ne face sa exclamam celebrul “yummy”. Pentru asta s-au inventat potentiatorii de gust nu mai intru in povesti pentru ca le stiti.
Eu am sa va povestesc despre sarea bruta direct din salina ca tot am trecut pe acolo, care arata exact asa cum o vedeti in imagine si care are un gust mult diferit de ceea ce gasim prin magazine.

Aceasta sare ofera un gust special mancarii dandu-i o tenta delicata si o savoare inedita. Pentru ca laptele sa fie gras si gustos taranii pun in locul unde vaca bea apa cate un bulgare mare de sare bruta.Vaca da cu limba mai mereu acolo pentru ca ii place. Mancarea gatita din bostani pentru porci se face cu sare bruta. Bunicii nostri gateau cu astfel de sare si mancarea nu avea comparatie. Cand se taie porcul pana sa se puna la fum carnea este data din abundenta cu sare. Nu am reusit sa inteleg de ce trebuie sa folosim sare recristalizata pentru gatit, sare care duce lipsa de multe substante ce contribuie la gustul mancarii. “Voi sunteti sarea pamantului. Dar daca sarea isi pierde gustul, prin ce va fi facuta din nou sarata?! Nu mai este bună la nimic, decat sa fie aruncata afara si calcata in picioare de oameni”.(Matei 5:13) Iata asadar ca sarea noastra din magazine si-a pierdut gustul si totodata vedem cat de importanta este sarea, ea fiind asemanata cu importanta vietii omului. Suntem importanti pentru Dumnezeu asa cum pentru noi este importanta sarea care are gust.
Pentru gatit ar fi trebuit sa se dea voie sa se foloseasca sare neiodata.
Sarea iodata este cea imbogatita cu iod, pentru ca sustine procesele metabolice naturale ale tiroidei. Dar aceasta sare este recristalizata si prin recristalizare se pierd multi nutrienti naturali, potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan astfel se obtine un produs industrial devitalizat. Recristalizarea presupune in limbajul comun spalarea sarii, sarea se dizolva in apa apoi prin evaporarea apei se obtine sare recristalizata. Scopul pare a fi curatirea ei de impuritati.

Galbenusul de ou dezhidratat in sare si zahar/cured egg yolk foarte simplu de facut si destul de accesibil. Am experimant gustul lui zilele trecute…….este ceva de vis! delikat-ul este minciuna pe langa acest produs introdus sub forma de condiment in mancare. El poate fi folosit la paste, salate, sosuri si chiar fripturi de carne si peste. Are o capacitate de adaptare in mancare aemenea E621 pe care il pui in orice si se potriveste. Ca sa il puteti folosi fara a fi uscat in cuptor lasati-l 12 zile acoperit cu sare amestecata cu zahar cantitati egale, sau puteti folosi mai putin zahar, jumatate din cantitatea de sare ori la 3 masuri de sare una de zahar. Galbenusul din imagine este facut pe cantitati egale de sare si zahar. Deasemenea se pot face mix-uri de condimente care se pot amesteca cu sarea si zaharul. Daca va grabiti tineti galbenusul 6 zile in sare si apoi il spalati il stergeti cu un servet absorbant si il puneti la cuptor la 80*C 60-90 minute sau 60*C 120 minute
Iata cum sarea intervine alaturi de zahar in acest proces ca adjuvant.
Ca potentiatori de gust mai amintim: zaharul, mierea, supele concentrat obtinute prin fierbere extractiva a carnii sau a legumelor, esentele de oase tot prin fierbere extractiva si unele sosuri cum este demi-glace, dulceata de ceapa (atat confiture d’oignon cat si dulceata de ceapa facuta cu pasta de tomate dupa modelul unui gem de fructe) , dulceata de ardei iute si unele trucuri folosite de oamenii de la tara pentru a da gust mancarii saracacioase. Sigur ca unele par a fi greu de facut insa ne pacalim, singura problema a pregatitii potentiatorilor de gust naturali este timpul de executie, dar putem face o cantitate mai mare si sa pastram prin conservare o perioada mai lunga de timp. Romania prin specificul ei gastronomic poate renunta total la potentiatorii industriali si sa se adapteze folosindu-se de mici trucuri pline de esenta si cu efect si care nu costa mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *