Cum sa te feresti de alergeni

DISTRIBUIȚI

Orice bucatar in zilele noastre ar trebui sa stie macar notiunile de baza cu privire la alergeni.
Lista principalelor alimente ce contin alergeni

Cereale care contin gluten – grau, secara, orz, ovaz
Crustacee – crabi, creveti, melci, homar, raci
Lapte – lactoza
Oua
Arahide
Fructe oleagenoase – migdale, alune, nuci(incluzand toate sortimentele), cajun, fistic
Sulfiti – peste un nivel de 10mg pe kg sau pe L
Mustar
Susan
Telina
Soya
Lupin – se gaseste in diferite tipuri de paine, produse de patriserie si paste
Moluste – midii, stridii, melci, calamari, rapane
Mai putem adauga si ardei iute, ciuperci, capsuni si citrice

Ingredientele ce contin alergeni trebuiesc evidentiate in lista prin culoare, stil de scris sau culoare de fundal. atunci cand un produs nu este obligat de legislatie sa precizeze alergenii, acel produs trebuie sa exemplifice pe eticheta in cazul nostru o sticla cu vin „contine sulfiti”

Atunci cand mai multe ingrediente provin in urma prelucrarii dintr-un aliment ce alergenis sau ingredient alergenic lucrul acesta trebuie clarificat [pentru acelasi ingredient in parte.
De exemplu lapte praf sau zer care provinde din lapte si lactoza care provine tot din lapte.
In cazul in care numele unui produs se refera strict la ce contine, cum ar fi o cutie cu oua, o punga cu alune sau o sticla cu lapte ori o punga cu faina, nu este necesara o mentionare specifica a elementului alergenic.

In cazul in care alimentele sunt oferite spre vanzare fara ambalare, sau cand alimentele sunt ambalate in spatiile de vanzare la cererea consumatorilor , informatiile despre ingredeientele cu alergeni sunt obligatorii si trebuie furnizate.

Informatii privind alergenii, trebuiesc furnizate pentru alimentele care sunt preambalate in format scris sau oral cu semnalare clara catre consumatori, toate acestea in conditiile in care furnizarea lor se face in avans fara etichetare.

Cand cineva are o alergie poate avea diverse reactii atunci cand se expune unui alergen. Reactia difera de la individ la individ si in functie de severitatea alergiei. Unele alergii cum sunt cele de la semintele oleagenoase pot produce soc anafilactic lucru care poate fi fatal.

Iata principalele semne cand expus unei alergii

Ochii – dureri, inrosiere, mancarime
Nas – scurgeri de mucus, blocarea respiratiei
Buze – umflarea lor
Gat – tuse, gat uscat, mancarime, iritatii si umflaturi
Torace/plamani – tuse, respiratii sueratoare, respiratie greoaie
Aparat digestiv – greata, balonare, diaree, varsaturi
Piele – mancarime, eruptie cutanata

O reactie severa la un alergen poate produce un lesin lucru car poate duce si la deces.

Standardele de compozitie si etichetare ale Comisiei Europene stabilesc regulamente clare pentru alimente ce contin gluten.

  1. un aliment poate fi considerat fara gluten daca contine 20 de unitati de gluten la mai putin de 1.000.000
  2. un aliment poate fi considerat cu un continut scazut de gluten daca contine 100 unitati gluten la mai putin de 1.000.000
    Sub aceste valori nimeni nu are de ce sa isi faca probleme.

Contaminarea incrucisata cu alergeni se produce atunci cand utilajele si ustensilele pe care le folosim nu sunt curatate individual si se folosesc de la o statie la alta fara a fi curatate si dezinfectate. Deasemenea contaminarea se mai poate produce atunci cand igiena mainilor , a echipamentului de protectie si a uniformei este precara si totul se tratateaza cu superficialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *