Cum sa previi intoxicatia alimentara in vreme de canicula

DISTRIBUIȚI

Totul pleaca de la alimentate. Hrana, alimentele desi sunt un necesar zilnic ele pot fi si un factor de imbolnavire.

In primul rand este important ca in aceasta perioada sa evitam carnea, da! carnea mai ales carnea grasa. Daca totusi nu putem, macar sa intelegem niste proceduri simple.

Nu mai spalati carnea in chiuveta de la bucatarie si in nici o alta chiuveta din casa. Raspanditi bacteriile peste tot. Copiii vor umbla, vor pune mana si vor duce la gura. Se stie ca zona de spalare este o zona umeda si atata timp cat este umezeala sunt si bacterii. Apa izvorul vietii poate fi si izvorul multor probleme de sanatate fiind un mediu perfect de raspandire si dezvoltare a agentilor patogeni. Temperatura ambientala si temperatura corpului uman este mediul perfect de inmultire a acestora.

Ce facem? Puneti carnea la fiert direct in apa cu putina sare si dupa 5 minute de fierbere aruncati apa. Scurgeti, indepartati impuritatile si apoi puneti o apa noua curata intr-un vas curat sau acelasi vas dar curatat. Fierbeti bine toate alimentele si nu le lasati sa crantane in gura pentru ca vor fermenta in burta, nu faceti exces de pasta de tomate si taietei. Ciorbele si tocanitele sa fie gatite bine, ingredientele fierte, nu lasati carnea in sange nicaieri, in niciun preparat. Mancarurile cu continut de ingrediente amidonoase se vor altera mai repede in aceasta perioada. Legumele amidonoase cele mai cunoscute sunt, cartoful, mazarea, fasolea , porumbul, nautul, lintea si pastarnacul .

Dupa ce ati terminat de gatit raciti imediat mancarea. Cum se face acest lucru? Daca nu aveti loc in bucatarie folositi cada din baie . Puneti pe un suport oala si dati drumul la apa rece fara sa o acopere , lasati sa se raceasca si apoi bagati la frigider.
Sunt reguli simple si de bun simt. Nu expuneti macarea cu zazavat la caldura, in bataia soarelui pentru ca va fermenta. Consumati pepene, cas, rosii, castraveti, mancaruri fara sosuri pe baza de ulei cum este maioneza, icre si alte sosuri gretoase, evitati zaharul si consumati lichide, sucuri de lamaie cu menta.
Evitati tocaturile. Carnea tocata este cea mai contaminata carne cu bacterii de origine animala. Nu stiti prin cate maini este trecuta,pe unde a stat ce contine mai exact. Daca totusi consumati carne tocata gati bine acest aliment.
Consumati lactate acide (lapte acru, iaurt, sana, kefir/chefir) si branzeturi, sucuri naturale pe cat posibil fara adaos de zahar si feriti-va de soare, caldura si umiditate feritii mai ales pe copii.

Cateva precizari din partea Presedintelui ANPC Paul Anghel
“Atenție la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi caniculare!!!!
Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibara bonul cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
De asemenea verificați cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termenul de valabilitate). Este important să verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale, ambalaje deformate, etc).
La cumpărarea produselor alimentare, acordați atenție deosebită modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse.
Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavostra. Temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat.
Nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune, prin menționare pe etichetă.
Perioada în care ne aflăm cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apa minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare), la achiziționarea cărora recomand să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare, având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor.
De asemenea, atrag atenția asupra legumelor și fructelor comercializate în cadrul piețelor în spatii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc).
La cumpărarea produselor alimentare solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *