Cum trebuie sa gatim in siguranta un burger

DISTRIBUIȚI

Sfaturi despre burgeri. Cum trebuie sa ii gatim atat acasa cat si la restaurant.

Intotdeauna gatiti burgerii bine! Atunci cand ii lasati rare sau in sange burgerul contine bacterii nocive si expuneti pe consumatori la toxiinfectii alimentare.
Cand mancati un burgeri el trebuie sa fie gatit uniform, taiati-l pe mijloc si urmaresti sa vedeti daca carnea este gatita fara ca sa fie rosie sau plina de zeama.


Pentru a evita contaminarea incrucisata depozitati carnea acoperita in spatii special amenajate pentru aceasta si ferita de interactiunea cu alte alimente sau produse din carne. Folositi un suport pentru eventualele scurgeri.
Spalati-va intotdeauna pe maini, inainte de a umbla cu carnea si dupa ce ati umblat cu carnea cruda. 

 De ce un burger nu poate fi comparat cu o friptura sau un steack?

Pe o friputa bacteriile sunt prezente pe suprafata ei. Acestea sunt distruse in momentul gatirii motiv pentru care ne permitem sa mancam mai negatit.
Atunci cand carnea este tocata pentru burgeri orice bacterie care se afla la suprafata ei se raspmandeste in interiorul carnii. Atunci cand burgerul este gatit si este lasat in sange in interior bacteriile sunt distruse doar la suprafata cele din interior raman vii. Aici nu conteaza carnea si calitatea ei. Acesta este motivul pentru care un burger trebuie servit bine gatit. Acesta este motivul pentru care de fiecare data cand am gatit burgeri am preferat sa fie facuti bine chiar daca am avut reprosuri.
Nu faceti compromisuri!

Cum ajunge bacteria in carne

In procesul de transare, procesare carnea se poate contamina cu salmonela si E.coli. Principala sursa a cestor bacterii sunt intestinele animalului. Cand acestea sunt sacrificate este posibil ca E.coli si alte bacterii din intestinul animalului sa contamineze suprafata carnii.
Chiar si carnea de cea mai buna calitate contine bacterii. Contaminarea apare chiar in procesul de sacrificare. Nu exista nicio cale pentru a sti ce animale poarta bacterii in organele interne cum sunt intestinele. Calitatea carnii cumparate nu face exceptie de la riscurile unei prosibile contaminari.

Cum evitam contaminarea incrucisata cu carne

Contaminarea incrucisata cel mai probabil se produce atunci cand carnea si scurgerile din ea intra in contact cu ustensilele si suprafetele de folosinta pentru alte alte scopuri.

Cateva proceduri:

  1. Pregatirea alimentelor in mod igienic, prin folosurea ustensilele specifice fara ale amesteca cu ustensilele pentru mancare gatita si legume.
  2. Spalati si dezinfectati ustensilele pe care le folositi scopul procesarii carnii si nu le amestecati cu cele folosite pentru carnea gatita. Spalati-le de fiecare data dupa ce terminati de procesat un lot de carne si nu le lasati asa pentru mai tarziu.
  3. Spalati-va pe maini de fiecare data dupa ce atingeti carnea cruda.
  4. Evitati sa spalati carnea cruda! Veti raspandi pacteriile pe toate suprafetele cu care apa  si mainile intra intra in imediatul contact. Apa este cel mai bun mediu de raspandire a bacteriilor.

Depozitarea:

  1. Acoperiti alimentele negatite si carnea cruda si depozitati-le saparat de preparatele gatite.
  2. Folositi vase cu perforatii ce permit scurgerile, care au margini ce impiedica scurgerile si o tava dedesupt pentru a aduna scurgerile.
  3. Depozitati orice fel de carne cruda pe raftul de jos al camerei frig.
  4. Nu amestecati sustensilele de procesare si gatire pentru carne cu cele folosite pentru alimente crude. Puneti etichete pe fiecare sau pastrati-le in zonele de procesare specifice.

Aprovizionarea se face intotdeauna in cutii speciale sau pungi speciale destinate doar pentru acest scop. Schimbul de marfa se face prin inlocuirea ambalajului cu unul curat.
Contaminarea incrucisata se intampla atunci cand o bacterie sau un microorganism in mod neintentionat este transferat de pe un obiect pe altul. Cel mai comun exemplu este transferul bacteriilor de pe carnea cruda pe carnea gatita.
Aceasta cauza multor toxiinfectii alimentare. Atunci cand pregatesti carne de pui bacteriile se raspandesc pe toata suprafata blatului folosit, cutit si maini. Asa se pot provica toxiinfectii alimentare.
Contaminarea incrucisata se poate intampla si atunci cand bacteriile sunt transferate in moduri mai greu de observat. De exemplu prin pungi de cumparaturi reutilizabile sau prin scurgeri si stropi atunci cand se spala carnea cantaminand suprafete.

Consumul de burgeri in sange in restaurante

Unele restaurante pot pune in aplicare controale stricte asupra modului in care sunt procesati si gatiti burgerii. Au spatii de productie cu control HACCP si analize de laborator pe produs in functie de reteta. Aceste lucruri inseamna ca riscul consumului de burgeri mai in sange este redus. Personal consumul de carne in sange il recomand de la jumatatea lunii Octombrie si pana la inceputul lunii Martie adica de atunci cand incepe si pana se termina sezonul rece. Multi fac biftec tartar in prina vara, parerea mea este ca nu stiu si nu isi dau seama la ce riscuri se expun mai ales cand alegi sa lamanci acest produs afara la terasa.
Chiar daca ai un autocontrol in restaurantul tau totusi exista un risc pentru consumul de burgeri in sange.
Din acest motiv clientii vulnerabili trebuie sa evite consumul de burgeri in sange sau carne. Aici amintim urmatoarele categorii:

– copiii

– persoanele in varsta

– femeile gravide

– persoanele cu un sistem imunitar slabit sau cele care sufera de diferite boli sau au suferit interventii spitalicesti ce au slabit sistemul de aparare al organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *