Influentele internationale si evolutia bucatariei

DISTRIBUIȚI

De la prima forma de catering, primitiva de altfel aplicata de Caterina de Medici care si-a adus cu ea bucatari ca fiind parte a gospodariei sale din Italia, in drumul spre Franta pentru a se casatori cu viitorul rege Henric al II-lea, bucataria a ajuns la imprimanta 3D.

Amantlâcuri regale. Cum a făcut Caterina de Medici zece copii deși ...

Desi printesa Caterina de Medici nu ar fi cea care ar fi modernizat in mod direct bucataria din Franta pe de alta parta ea si urmasii ei au adus maniere, eleganta si rafinament in salile de mese ale Europei. Inovatiile italiene au inclus utilizarea furcii precum si o atentie sporita la curatenie. Deaemenea produsele de patiserie si unele deserturi italienesti au contribuit la rafinamentul unei mese de banchet.
Noi romanii am ramas tot la acelasi statut de bucatarie monotona. Eu fiind adeptul clasicismului insa nu sunt deacord cu toate buticurile aparute ca ciupercile dupa ploaie dupa modelul, “daca aluia i-a mers imi va merge si mie”. Noroc ca avem furculite.

Dupa mijlocul secolului XX, pe masura ce calatoriile au devenit mai usoare si pe masura ce noi valuri de imigranti din intreaga lume au ajuns in Europa si America de Nord a crescut constientizarea pentru mancarurile si gusturile regionale. Bucatarii nu au devenit cunoscuti doar pentru bucatariile traditionale din alte parti ale Europei dar si datorita bucatariilor cu specific din Asia, America latina si din alte parti. Multi bucatari mai ales cei mai creativi s-au inspirat din aceste bucatarii si folosesc unele dintre tehnicile si ingredientele lor. De exemplu , multi bucatari nord-americani si francezi care cauta modalitati de a-si face bucataria mai usoara si mai eleganta, s-au inspirat din bucataria Japoniei. In sud-vestul Statelor Unite o serie de bucatari au transformat influentele mexicane intr-un stil de gatit elegant si original. In America de Nord mancarurile traditionale si specialitatile regionale combina traditiile de gatit ale colonistilor imigranti.
Timp de multi ani criticii au argumentat adesea ca meniurile din majoritatea restaurantelor din America de Nord ofereau aceeasi mancare monotona mediocra. Cu toate acestea, in ultimele decenii bucatarii americani si canadieni au redescoperit mancarurile traditionale din America de Nord.

Utilizarea ingredientelor si tehnicilor din mai multe bucatarii regionale sau internationale intr-un singur fel de mancare a fost cunoscuta sub denumirea de bucatarie de fuziune/fusion cuisine. Incercarile timpurii de a pregati bucataria de fuziune au adesea rezultate slabe deoarece mancarurile nu erau fidele oricarei culturi si erau prea amestecate. Acest lucru a fost valabil mai ales in anii ‘80 cand ideea de bucatarie fusion era una noua. Bucatarii au combinat adesea ingrediente si tehnici, fara a tine cont de paritatea dintre ele. Rezultatul fiind uneori destul de incurcat insa bucatarii care au dedicat timp studiului in profunzime a bucatariilor de la care imprumutau ingrediente au adus experiente interesante in meniurile restaurantelor.

Fusion food stock illustration. Illustration of food - 49742853

Astazi bucatarii folosesc din ce in ce mai bine ingredientele si tehnicile de care dispun. Este natural sa combini jiul unei fripturi de vita la tava cu un ardei iute mexican sau busuioc si lemongrass intr-o salata de fructe de mare.

Gatirea sous vide a inceput pur si simplu ca o metoda pentru ambalarea si depozitarea alimentelor in pungi de plastic sigilate in vid.  Bucatarii moderni exploreaza modalitati de a utiliza aceasta tehnologie pentru a controla temperaturile si orele de gatit cu precizie dusa la extrem. Drept urmare alimentele familiare au aparut cu noi texturi si arome.

Perfectly Tender Sous Vide Octopus Recipe | Serious Eats

O alta abordare in gatitul precis a fost facuta de catre bucatarul spaniol Ferran Adria in restaurantul sau El Bulli. Adria exploreaza noi posibilitati in geluri, spume, pulberi, extacte si alte modalitati de a prezenta arome si texturi. Aceasta abordare a gatitului se numeste bucatarie molecurala, nume dat de chimistul francez Herve This care a facut o mare parte din cercetarile in domeniu. Termenul de bucatarie modernista a fost popularizat de Nathan Myhrvold in setul sau de volume intitulat modernist cuisine. 

Gastronomia moleculara a fost preluata si ridicata in evolutie de care multi bucatari din Anglia si America de Nord. Acestia continua sa experimenteze si sa exploreze metode si tehnologii pentru a oferi o prezentare inedita alimentelor. In multe tehnici se folosesc ingrediente cum este gelatina si pectina. Desi aceasta abordare a gatitului este cunoscuta pentru tehnicile sale neobisnuite , cei mai buni bucatari sunt concentrati pe mancare tratand tehnicile primare ca instrumentele din repertoriul bucatarului.

Mai nou unii bucatari au inceput explorarea imprimarii 3D pentru a creea alimente cu o varietate si mai mare de forme si arome. In functie de modelul imprimantei 3D din bucatarie se pot folosi pulberi alimentare paste sau geluri. Cel mai simplu o imprimanta 3D ar putea fi utilizata pentru a creea un obiect decorativ pe post de garnitura pentru a accentua mancare din farfurie ce a fost gatita prin metode clasice. Un intreg pranz ar putea fi compus de o imprimanta 3D.

Food 3D Printer Bocusini: Interview with Print2Taste | All3DP

Desigur intregul proces de imprimare este controlat de computere si deci aspectele tehnice ale metodei pot fi o piedica in bucataria clasica a unui restaurant. In viitor programele de calculator pentru imprimare vor fi distribuite pe scara larga prin intermediul mijloacelor de comunicare, ceea ce face ca procedeul sa fie mai accesibil.

 Pe deoparte un grup de bucatari lucreaza la transformarea mancarii in moduri noi suprinzatoare si adesea de nerecunoascut si pe de alta parte un alt grup de bucatari se bazeaza pe metode mai traditionale pentru a prezenta cele mai proaspete alimente in cele mai directe moduri., folosind cele mai simple preparate pentu a pune in evidenta mancarea. Ambele tabere de bucatari contribuie in diferite moduri la experientele noastre traite atunci cand luam masa in restaurant.

Gatitul si stilurile de gatit continua sa se schimbe. Este nevoie de barbati si femei care sa se poate adapta acestor schimbari si sa raspunda la noi provocari. Desi mancarea de productie ce aduce mai multa comoditate va evolua, fara indoiala va fi nevoie de bucatari inventivi care pot creea feluri de mancare si pot dezvolta tehnici si stiluri noi, la fel ca si bucatarii calificati care care aplica tehnici vechi si noi pentru a produce alimente de inalta calitate in restaurante si hoteluri in scoli si spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *