Criterii de acordare clasificari pentru restaurante

DISTRIBUIȚI

Motivul suprem pentru care se declara un hotel de 5 stele si un restaurant de 2 insa preturile sunt conform standardelor hoteliere. Atunci cand apar nereguli si clientii se raporteaza la un anumit standard adica doar cel mai inalt caci acela este cunoscut, in cazul unui control apar justificarile : “pai stiti restaurantul nostru are doar 2 stele”. Statul roman ar trebui sa reglementeze aceasta situatie si sa aduca restaurantul ce apartine structurii hotelului la acelasi nivel cu acesta pentru ca majoritatea clientilor sunt inselati.


1) Unitățile sezoniere pot fi exceptate.
2) Unitățile (de vară) și cele cu o capacitate de sub 100 de locuri pot fi exceptate, acestea dispunând de cuiere în incintă.
3) Dotat modern inclusiv cu: dozator de săpun lichid , uscător de mâini sau prosop rolă din hârtie sau pânză, oglindă la chiuvete, iluminare și aerisire corespunzătoare, hârtie igienică, materiale pentru odorizare și dezinfectare. Pereții vor fi placați cu materiale ceramice, marmură etc. până la tavan, iar pardose ala cu gresie, marmură etc . La categoria a II-a și a III-a se admit și pardoseli de mozaic lustruit prevăzut cu scurgeri corespunzătoare. La caban ele izolate, de creastă de categoria 2 stele și 1 stea, grupul sanitar poate fi comun cu cel al spațiilor de cazare .
4) La patiserie, simigerie etc., grupul sanitar este obligatoriu nu mai în situația în care se servesc băuturi alcoolice, inclusiv bere.
5) În spații de servire, producție și grupuri sanitare.
6) Cu excepția unităților sezoniere.
7) Servirea se va efectua în stil bufet, dacă structura de primire este de categoria 5 , 4 și 3 stele .
8) Restaurantele de mică capacitate (sub 50 de locuri) și restaurantele familiale- pensiune pot fi exceptate.

1) Amenajată și dotată cu inventar și utilaje specifice.
2) La unitățile cu specific și la grădini de vară se admit și alte materiale adecvate.
3) Pot fi și din alte materiale armonizate cu specificul unității.
4) Mobilierul trebuie să fie adecvat tipului de unitate și spațiului de servire.

1) Tipărite în limba română și în două limbi de circulație internațională (una dintre ele franceză). Lista de băuturi și lista de vinuri pot fi tipărite separat.
2) Dacă nu este menționat numărul de buc./loc de masă, este obligatorie existența unui număr minim de obiecte echivalent cu numărul de locuri de masă.
3) La unitățile de categoria “lux” paharele vor fi din sticlă cristal, semicristal sau sticlă de calitate superioară, cu picior.
La unitățile de categoria I paharele vor fi din sticlă superioară, cu picior.
La unitățile de categoria a II-a și a III-a paharele vor fi și din sticlă obișnuită, fără picior.
La unitățile cu specific, obiectele pentru servirea băuturilor pot fi realizate și din ceramică smălțuită, faianță colorată, lemn.
4) Numai la unitățile care desfac bere.
5) Sau din porțelan ori din ceramică.
6) Pentru unitățile Fast Food în funcție de specificul unității și preparatele oferite .

1) La unitățile cu specific.
2) Pentru unitățile Fast Food, în funcție de specificul unității și de preparatele oferite.
3) Numai pentru unitățile cu parcare proprie.
4) Pentru unitățile nou-construite.
5) Se admite și utilizarea unor forme moderne de servire (si stem bufet etc.). La restaurantele de lux cu o capacitate de peste 40 de locuri se va utiliza și funcția de somelier (maître d’ho tel – specializat în recomandarea și servire a vinului).


1) Cunoscător a unei limbi de circulație internațională. În unitățile existente pot fi menținuți maximum 2 ani, cu condiția ca în această perioadă să urmeze un curs de limbi străine.
2) Pentru unitățile Fast Food în funcție de specificul unității și de preparatele oferite.
3) La unitățile cu specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *