Să ne fie rușine!

DISTRIBUIȚI

Salutare dragi colegi, as dori azi să vă vorbesc despre solidaritate, si de ce avem nevoie să fim solidari unii cu alții deoarece doar asa putem câștiga respectul meritat meseriei noastre. Se întâmpla anul trecut in 2019, cand lucram in Romania, mai precis în Constanta într-un bistro si mă confruntăm cu lipsa acută de personal. După o discuție cu proprietarul, umblând in mare parte in meniu si fiind un bistro mic aveam acces la contabilitatea primară a firmei si stiam zetul in fiecare zi. Pentru cine nu stie Raportul Z este documentul zilnic emis de casa de marcat si pe baza caruia se inregistreaza veniturile in contabilitate. El se tipareste la sfarsitul zilei de lucru. Având toate datele disponibile, i-am propus patronului sa marim putin salariul oferit poate vom avea șansa să găsim macar un bucatar pentru a reuși să completăm o tură. Cu toate ca a acceptat nici asa nu am reusit sa gasim nimic. Atunci am inceput sa ma intreb, ce se întâmplă, unde sunt bucatarii, au dispărut? Nu dispăruseră dar dupa putin timp am reusit sa înțeleg de ce nu suna nimeni. Cand au văzut primul salariu oferit au zis ca e prea putin, cand au vazut salariul mărit au zis ca trebuie sa fie vreo țeapă, ca ori nu iti da toti banii, ori te gaseste vinovat cu ceva si iti oprește din bani la final de lună, etc. Si atunci am reusit sa mai inteleg un lucru, oamenii sunt dezamăgiți de ce se întâmplă în meseria noastra. Nu e nimeni acolo sa te apere împotriva abuzurilor, împotriva unor patroni jăpcari. Atunci am decis să pornesc greva japoneză, aproape sigur că fiind ceva ce nu afectează munca foarte multi se vor alătura. Patronul acelui mic bistro din acel moment cand m-a vazut l-a bufnit râsul , imi aduc si acum aminte cuvintele lui: ” Ce faci moșule, crezi ca o sa te bage cineva in seamă? Stai cuminte, ție sa îți fie bine, lasa-i pe restul.” Atunci, i-am spus că e ok, îmi pasă de mine dar uite ca am nevoie de un bucatar si nu il găsesc. Si atunci am decis să lansez o provocare pe facebook.

Eram aproape sigur că va urma un val de poze, am distribuit prin toate grupurile de bucătari pe care le stiam la acel moment si primeam foarte multe reacții. A trecut prima zi, aveam cateva mesaje de susținere dar nimeni nu a îndrăznit să își facă o simplă poza pentru a se alătură demersului pornit de mine. Nici macar o poza la mișto, puneai o bandană albă pe mana, iti făceai poza si dupa o dădeai jos. Nici măcar asa, si deja eram dezamagit dupa cate reacții aveau postarile si comentarii dar totusi nu primeam nici macar o poză. Surpriză a venit de la bucatarii din Diaspora, cand nu am primit o poza si am primit un filmuleț de la Cracea Daniel.

Si uite asa am zis ca va începe, ușor vor apărea din ce in ce mai multi oameni. A doua zi inca doi bucatari tot din Diaspora ……

Si vedeam cu ochii mei cum români care duc greul in țară se distanțau de mine, iar cei din Diaspora veneau in sprijinul meu. Acum stau si ma intreb, oare se merită? Ce anume se merită să faci pentru oamenii pe care iti doresti sa îi ajuți dar ei se complac in situatia dată. Sa vrei sa faci ceva, chiar si fara implicații financiare e degeaba. Romanul se uita in traistă si daca are bani pentru ziua de maine altceva nu il mai interesează. Cu parere de rau scriu asta, romanul are mentalitate de sclav, si am vazut asta dupa aparitia isteriei creată de virusul Corona cand, foarte multi oameni ne scriau ce au pățit dar extrem de putini aveau curajul sa faca public deoarece sperau să se întoarcă la locul de muncă.

Sa ne fie rușine, pentru ca din cauza noastră și nu patronilor suntem umiliți. Din cauza ca acceptam toate prostiile si sa isi bata joc de noi, de aia m ajuns in situatia asta. Repet, SA NE FIE RUSINE!.

4 comentarii la „Să ne fie rușine!”

  1. Mare adevăr cu durere în suflet chiar se întâmplă așa ceva în epoca asta a noastră mulți spun și aud ce să facem doamnă? I-ar eu le spun mereu faceți ce știți m-ai bine fiți bucătari nu sclavi! Bucătarul e motorul fără noi ei sunt nimic!

  2. Eu dacă sunt bucătar în propriul meu restaurant cui să-i cer să mă aprecieze și să mă respecte Că în momentul de față nici clienții nu o pot face. Și eu mă gândeam să fac grevă la mine la restaurant Da pentru cine sunt eu și cu mine . Voi vă referiți toți la patron acum Bănuiesc . Păi ăla dacă nu mai merge afacerea cu ce vrei să te respecte pe tine. Fă muncă voluntară ca să fii apreciat! Problema e că avem nevoie de bani nu de aprecieri. Dacă nu produci cui să-i ceri bani?

    1. Intotdeauna te orietenzi catre locurile bune si eviti sa stai sa fii umilit de ghertoi. Un bucatar ar trebui sa isi dea seama in cateva zile despre un anumit loc unde munceste. Problema apare ca toti cei care si-au ratat cariera devin bucatari.

    2. Muncă voluntară zici? Păi voi nu sunteti in stare sa asigurați un contract de muncă asa cum trebuie si voi vreti muncă voluntară din partea noastră?😂😂😂😂
      Mersi ca mai facut sa râd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *