Procentajul de food cost este determinat de impartirea costurilor pe materie prima la pretul din lista meniu. In acest fel afli in procente care sunt chentuielile tale.
Pretul de achizitie este 6.5 si pretul din meniu 18.57
6.5 : 18.57 = 0.35 care inseamna 35% food cost
Stabilirea pretului raportat la food costul dorit se face impartitnd pretul de achizitie la food costul dorit .
Pretul de achizitie este de 6.5 lei food cost dorit de 35%
6.5 : 0.35 = 18.57 pretul la vanzare
Ca sa afli food costul de achizitie al unui peparat inmultesti procentul de food cost cu pretul din meniu.
Pretul din meniu este de 18.57 si procentul food cost este de 35%
18.57 x 0.35 = 6.5 pretul de achizitie
Sa facem un mic calcul pentru a vedea cum functioneaza
10 portii de fasole verde sote care costa la achizitie 28.37lei, la vanzare pentru un food cost de 35% va fi 81lei
Toate aceste date pot fi introduse in Excel cu foarte mare usurinta. Si daca iti dai silinta poti sa iti gestionezi singur afacerea ta.
Util, bravo! Dar de ce nu puneti si excelul pentru cei mai nepriceputi?
In viitorul apropiat poate. Acuma ca sa fiu sincer in spatele acestui lucru sta putina munca si timp pierdut.