Multiplicarea retetelor fara a face risipa sau a gresi cantitatile

DISTRIBUIȚI

Multe greseli se fac atunci cand multiplicam retele mai ales cand retetele nu sunt facute pe 10 portii. Chiar si asa avem nevoie de putina rigoare pentru ca de multe ori numarul persoanelor anuntate nu corespunde cu numarul de portii pe care o reteta il poate da.

Pentru asta avem nevoie de factorul de conversie al retetei FCR sau RCF(recipe, conversion factor).

Acest factor de conversie ne ajuta atunci cand avem nevoie de mai multe sau de mai putine ingrediente fata de reteta initiala.Deasemenea este important sa tinem cont de reteta initiala si reteta dorita.

RCF = reteta dorita : reteta initiala

 Calculul se face pentru fiecare ingredient in parte si putem sa luam un exemplu concret:

Desi reteta este pentr 10 portii ceea ce usureaza cunva calculul nostru, noi aven nevoie de 56 de portii si pentru asta trebui sa stim ce cantitate neta de ingrediente avem.

10 portii inseamna 1500g produs finit

56 portii inseamna 8400g produs finit

RCF= 8.4 : 1.5 = 5.6

Asta inseamna ca cantitatea neta de meterie prima pentru 56 de portii o sa arate in felul urmator :

RCF = 5.6x1850g cartofi=10360g/10.360kg

5.6x150g patrunjel=840g

5.6x100g unt=560g

5.6x30g sare=168g

Reteta noastra se va transforma in felul urmator:

Daca ai nevoie de 3 supe iar reteta ta este de 10 portii asta inseamna ca:

3 : 10 = 0.3 RCF = 0.3

 Fiecare ingredient din reteta se inmulteste cu 0.3!

Mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *