Inainte sa pleci sa muncesti pe litoralul romanesc citeste putin aici.

DISTRIBUIȚI

Exista multe intrebari referitor la munca de pe litoral. Daca este convenabil, daca risti sa nu fii platit cazare proasta si multe altele. Asta in timp ce trompetele de partid tipa ca vor deschiderea teraselor si restaurantelor. Este vorba de un interes de conjunctura in realitate nimeni nu doreste prosperitate.

In urmatoarele randuri am sa dezvalui niste lucruri din propria experienta. De fapt experientele mele sunt multe dar am sa ma opresc la una dintre ele si anume Complex Debarcader Eforie.

Eforie Nord - Plaja Debarcader | Mapio.net

Aveau pus anunt pe un site de recrutari nu mai stiu care caci povestea era de prin 2013. M-a sunat managerul de locatie si am stabilit ca sa merg acolo sa lucrez. Ajung acolo, toate bune si frumoase. Mi se prezinta bucataria si sunt dus la cazare urmand ca a doua zi sa incep munca. Programul era de la 5:00 dimineata pana la 23:00 jos era autoservirea iar sus era un restaurant a la carte cu program de la 9:00 pana la ultimul client. Eu asa mai inimos nu am mai stat sa ma odihnesc am mers din prima la lucru. Ceva deja incepuse sa devina dubios pentru mine cand am vazut ce fel de produse se vand acolo si cum sunt tratati angajatii, eu nu am avut probleme sub acest aspect. Eram singurul care purtam uniforma si in fiecare zi era curata. Spalam la mana nu la masina. Detergent si lighean cumparat de mine care au ramas acolo cand am plecat. Despre ceilalti ce pot sa zic deodorant mult si galagie multa care e mai bucatar decat altul . Care era de fapt logica pe care eu nu o intelegeam. Acolo era un grup de angajati de casa. Acei oameni veneau an de an la acel loc de munca, unii erau si rude. Iar restul printre care si eu eram cei de uzura care odata la 2 saptamani erau trimisi acasa. Nu m-am gandit sincer ca o sa mi se intample si mie asa ceva insa faptul ca am avut nemulturimiri vizavi de mancarea spalata si repusa in linia de autoservire a contat intr-un fel. Nu m-am pliat dupa compromisuri. Totusi nu asta era o piedica si desfasurarea activitatii lor, problema s-a acutizat cand am intrat in conflict cu bucatarul sef care din cate am inteles era si brutar in afara sezonului la brutaria detinuta de patron. A fost pentru prima data in viata mea cand intr-o marmita de 500L s-au pus la fiert picioare de porc, pulpa de porc, de vita si pui intregi, de acolo se separau pentru ciorba de burta, pui si vacuta. Sunt lucruri pe care nu le voi uita toata viata. Acolo personalul casei era de un servilism si de o obedienta iesita din comun. Bucatarului sef i se spalau camasile in bucatarie si se agatau la uscat in zona unde se spalau vasele, mai mult individul mi-a cerut mie o unghiera ca sa isi taie unghiile. Unde? In bucatarie. L-am refuzat spunandu-i ca aceste obiecte sunt de uz personal si nu colectiv. A facut el rost de una si a inceput sa se invarte in jurul statiei de gatit in timp ce isi taia unghiile. Acest lucru de fapt a dus la trimiterea mea acasa fara bani dupa doua saptamani. Treaba asta se intampla cu toti cei noi veniti prin rulaj.

Politica alcelui loc era ca odata ajuns la spatiul de cazare nu mai aveai voie sa umbli prin oras. Si mie mi s-a retinut buletinul. Unii erau si batuti daca erau prinsi. Ce trebuie sa intelegem noi din toate aceste lucruri? Cand auzim ca sunt unii care zic ca merg de multi ani intr-un loc, ei sunt de fapt oamenii de casa. Cu ei nu se practica astfel de tratamente si din acest motiv nu reproseaza din contra fac si reclama.

Acesti indivizi sunt loiali patronilor si ei reprezinta baza intr-un restaurant cu patron corupt. Ce vine in plus sunt eliminati in functie de prioritati si conjuncturi. Numai un contract serios de munca cu un program legal poate reglementa aceste lucruri. Niciodata sa nu acceptati oferte pe vorbe, chiar si proba de lucru are un contract. Deasemenea este ilegala retinerea actului de identitate in conditiile in care pe contractul legal de munca sunt toate datele tale din buletin. Banii nu se primesc niciodata la sfarsitul sezonului ci in fiecare luna avans si lichidare sau la saptamana. Nu acceptati niciodata asa ceva!

Sa revenim putin la servilism si persoane obediente. Cine sunt acestia? Oameni cu venituri mici, plini de datorii unii dintre ei viciosi care sunt capabili de orice pentru bani. Imi amindetesc de una care mereu avea grija ca bucatarul sef sa aiba servetel pe masa si o cana cu ceai sau apa rece mereu proaspata si multe altele.

Baston De Cauciuc - OLX.ro

Acolo la debarcader patronului ii placea sa joace table. Era unul mic de statura, marunt si brunet. Venea in fiecare dimineata ca un „capo de tutti capi” si dadea mana cu toti apoi isi baga si isi scotea in gura la toti care nu confirmau parerile lui, avea si probleme de prostata, consuma mereu ceai din codite de cirese. Cine juca table si castiga primea 50 de lei iar cine pierdea primea cate zece pulane peste fund. Pentru 50 de lei sefii de plaja si de salon niste apropiati ai patronului si inca vro 3 prosti angajati pe plaja care dormeau o noapte la cazare si doua in cort pe plaja acceptau aceste lucruri. Se intampla rar sa castige cineva 50 de lei insa bataile erau crunte cu tipete si urlete. Unii nu se mai puteau aseza pe scaun. Sincer nu stiu cum e durerea de pulan dar banuiesc ca doare.

Era incredibil ce scene se desfasurau acolo. 80% din locatiile de pe litoral practica sau practicau aceste lucruri. Nu ma refer neaparat la situatia cu jocul de table ci la strategia de angajare. Asa s-a distrus turismul, asa si-au batut joc de personalul calificat ani de zile, totul in complicitate cu autoritatile.

Dupa doua saptamani in ziua cand trebuia sa semnez contractul de munca asa cum a fost stabilit a venit managerul sa imi spuna ca „societatea noastra nu mai are nevoie de serviciile tale, hai! sa iti faci bagajul si sa pleci”. Tin minte ca m-am rugat frumos de el sa ma duca macar pana la gara si nu a vrut. Noroc ca precaut fiind din fire am luat ceva banuti la mine de acasa cand am plecat si am prins un autobuz care ducea la gara. 5 ore am steptat trenul cu capul in pamant si umilit, deznadajduit. Eram numai eu si Dumnezeu. Am pierdut un an. Macar bine ca eram sanatos si asta datorita refuzului meu de a nu manca niciodata din ce serveau ei personalului la masa. Mancarea era din produse expirate unele congelate cu un an in urma si tot ce nu reuseau ei sa vanda dupa ce spalau (chiftelute, sarmale, pulpe de pui carne scoasa din ciorba, legume strecurate si puse inapoi in ciorba din oala). Ma aciuiasem pe langa femeile de la vase care curatau legume si mncam morcov, varza, ardei si rosii la greu cateodata mai mancam si catate un cartof crud cu putin zahar. Mi-a placut o perioada sa mananc cartofi cruzi. Acum ei tipa ca le falimenteaza afacerile cand ei au comis si comit in continuare ilegalitati.

Complex Debarcader - Eforie Nord: Complex Debarcader

Ca si principiu munca pe litoral este o munca sezoniera destul de solicitanta dar trebuie facuta pe bani multi. Daca tot accepti sa muncesti mult cere mult si totul pe contract nu pe vorbe. Pentru ca te poti imbolnavi din cauza mai multor factori, umezeala, caldura, stres. Semneaza un contract de munca ca sa fii acoperit, poti avea dreptul chiar si la o zi libera. Salariul calculat ar trebui sa fie cel putin dublu raportat la salariul legal, ore si calificare.

Parerea mea este ca daca nici dupa acesta criza oamenii nu se trezesc nu mai este nimic de facut si de reparat. Ani la rand si-au batut joc de personal si acum plang ca au probleme si sunt in pragul falimentului. Foarte bine! Sa dea faliment si ramana doar cei care merita. Sunt multi care zic ca am ce am cu unii patroni dar eu stiu bine de ce fac asta. Si sunt convins ca astfel de experiente mai sunt cu zecile.

2 comentarii la „Inainte sa pleci sa muncesti pe litoralul romanesc citeste putin aici.”

    1. Sunt sigur ca nu s-a schimbat nimic. Murad sluga PSD si alui Tariceanu inima zburdalnica tipa sa se deschida restaurantele ca s amai fure niste bani . Politicienii afiliati lui Murad la fel fac . Este un interes de conjunctura .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *