Spălatul/Curățenia

DISTRIBUIȚI

Curatenia in bucatarie se face dupa terminaea programului. Toate utilajele si ustensilele din bucatarie se curata se spala si se dezinfecteaza. Niciodata nu ramane pentru a doua zi ceva necuratat. Pericolul de contaminare este imens deasemenea si atragerea de macroorganisme cum sunt gandacii, soarecii, furnicile, mustele, sobolanii, toate purtatoare de boli si bacterii. Cine nu face curatenie la locul de munca nu respecta locul sau de munca.

Este foarte important ca resturile alimentare din restaurant să nu se întoarcă în bucătărie ci direct la coșul de gunoi din zona de spălat. Materialele de bucătărie murdare și tacâmurile sunt o mare sursă de contaminare. Rămân multe micro-organisme în deșeuri. Separați materialele curate de cele murdare. Adunați materialele murdare lângă mașinile de spălat într-o parte iar pe cele curate în altă parte. De aceea este important să avem două persoane care să manipuleze mașinile. O singură persoană va fi nevoită să se spele pe mâini în permaneță! În practică avem două locuri de spălat, unul pentru materialele din bucătărie și celălalt pentru materialele din restuarant. De ce?

▪ Farfuriile și tacâmurile conțin mai multe bacterii care ar putea contamina bucătăria.

▪ Oalele și cratițele au nevoie de o spălare mai temeinică.

Paharele și vasele care se sparg reprezintă un pericol fizic.

Paharele se spală separat de restul vaselor deoarece vasele sunt de obicei mai murdare.

Tratarea deșeurilor

Deșeurile reprezintă tot ceea ce nu mai poate fi folosit după prepararea și elaborarea mâncării. Există două tipuri de deșeuri:

▪ Deșeuri cu o oarecare valoare, de exemplu, ambalaje precum lăzile și sticlele goale

Deșeurile fără valoare, precum ambalajele și resturile alimentare de la masă. Deșeurile trebuie să rămână în afara bucătăriei pe cât posibil. Dacă vin furnizorii să le ridice, aduceți deșeurile înapoi în oficiul administratorului. După un timp, deșeurile încep să miroase urât. Atrag dăunătorii și este de preferat să nu fie ținute în bucătărie. Așadar:

▪ Îndepărtați deșeurile din bucătărie în mod regulat.

▪ Folosiți recipiente care se pot închide bine.

▪ Amenajați un mic ”spațiu pentru depozitarea recipientelor” destul de departe de bucătărie.

▪ Spălați sticlele înainte de a le arunca în containerul pentru sticlă.

▪ Curățați fiecare container după ce l-ați golit.

Spălați-vă pe mâini după fiecare contact cu deșeurile.

Respectați aceste reguli:

▪ Nu amestecați niciodată deșeurile chimice.

▪ Păstrați resturile produselor în ambalajul original.

▪ Indicați clar pe etichetă ce fel de produs este.

▪ Închideți ambalajele corect.

▪ Păstrați deșeurile chimice într-un loc fix, de exemplu, într-un container oferit de municipalitate.

Nu lăsați deșeurile chimice la îndemâna copiilor.Duceți deșeurile la locul special amenajat de municipalitate.

Un comentariu la „Spălatul/Curățenia”

  1. Pingback: Decongelarea – Bucatari Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *