Initierea unei afaceri in domeniul AP

DISTRIBUIȚI

Iniţierea unei afaceri în domeniul hotelier şi de alimentaţie publică

Desfăşurarea activităţii în condiţii cât mai igienice în domeniul hotelier şi de alimentaţie publică depinde foarte mult de modul în care iniţiem afacerea. Această parte a cursului se referă mai ales la organizarea bucătăriei. Este important de stabilit traseul de lucru în bucătărie. Dar ce înseamnă acest lucru mai precis?Traseul reprezintă organizarea invizibilă a procesului de producţie în bucătărie. Aceasta presupune traseul invizibil parcurs de materia primă, componente, feluri de mâncare,deşeuri, materiale şi personal. Astfel, vă puteţi asigura să identificaţi din timp anumite probleme ale producţiei.Trebuie să gestionaţi aceste gâtuiri imediat pentru a căuta o soluţie directă.

Asiguraţi-vă neîntârziat că alimentele se deplasează într-o singură direcţie de la zonele murdare la zonele curate. Verificaţi ca aceste zone să nu se intersecteze, pentru a evita contaminarea.

Traseul într-o bucătărie profesională

Când se stabileşte traseul într-o bucătărie profesională, sunt patru procese principale ale căror trasee trebuie separate cât mai mult posibil:

 Circuitul materiei prime şi al produselor

Circuitul deşeurilor

Circuitul spălării

Circuitul personalului

Circuitul materiei prime şi al produselor

Ce este circuitul materiei prime şi al produselor?

Fiecare produs are de obicei un traseu fix prin spaţiile diferite şi urmează o traiectorie fixă de-a lungul spaţiilor de lucru din bucătărie.Astfel spanacul va urma un traseu diferit faţă de aluatul franţuzesc, de exemplu. Dar nu doar felurile diferite de produse determină traseul în bucătărie. De exemplu, spanacul congelat va fi pus în congelator la livrare, iar spanacul proaspăt va fi pus în frigider, unde se depozitează materia primă. Curăţarea cărnii proaspete şi porţionarea se vor desfăşura în alt spaţiu din bucătărie separat de celelalte zone.

Evitaţi intersectarea sau contactul între zona caldă şi cea rece.

Nu toate materiile prime urmează întotdeauna traiectoria completă pentru a sfârşi ca preparat. De aceea este foarte important să vă gândiţi ce preparate doriţi să le serviţi în calitate de bucătar. Unele preparate necesită traiectorii mai scurte de preparare decât altele.Cu cât activităţile de preparare pe care trebuie să le efectuaţi în bucătărie sunt mai numeroase, cu atât este nevoie de un spaţiu mai mare în bucătărie şi cu atât mai mare este cererea de materiale şiechipamente necesare.Desigur şi invers: traiectoriile de praparare mai scurte necesită bucătării mai mici.

Mai departe

Un comentariu la „Initierea unei afaceri in domeniul AP”

  1. Pingback: Echipa – Bucatari Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *