Echipa

DISTRIBUIȚI

Cine răspunde de HACCP şi siguranţa alimentară într-o companie?

 Echipa HACCP 

În firmele mici, cu un număr mic de angajaţi, toţi răspund de siguranţa alimentară. Una sau mai multe persoane alcătuiesc sistemul, dar toţi angajaţii din întreprinderea hotelieră sau de alimentaţie publică au aceeaşi responsabilitate de a aplica sistemul de auto-control.

Cu cât sunt mai multe persoane care ajută la dezvoltarea sistemului de auto-control (ACS), cu atât sunt mai mari şansele de a nu omite nimic. Şansele cresc, de asemenea, dacă măsurile elaborate sunt într-adevăr aplicate.

Fiecare angajat are cunoştinţe, competenţe, percepţii, sarcini şi funcţii diferite. Dacă toţi sunt implicaţi în elaborarea sistemului, atunci desăvârşirea şi siguranţa cestuia vor creşte.

In fiecare locatie de alimentatie publica ar trebui sa existe un astfel de dosar .

După fiecare întâlnire, unul din membrii echipei HACCP va scrie un raport. În acest raport vor fi incluse toate deciziile, angajamentele şi punctele de acţiune care au fost stabilite pe parcursul întâlnirii. Astfel, fiecare poate verifica ceea ce s-a decis, şi nu se va omite nimic.

Următoarele decizii, angajamente şi puncte de acţiune vor fi incluse:

▪ Ce trebuie făcut?

▪ Cine trebuie să facă?

▪ Când?

▪ Cum?

▪ Cât de des?

▪ În caz de îndoială sau dezacord, puteţi oricând face referire la acest raport formal, scris.

 Care sunt responsibilităţile fiecărui membru al echipei? 

➢ Fiecare identifică şi descrie procesele diferite.

➢ Fiecare identifică riscurile posibile.

➢ Fiecare ajută la elaborarea unor măsuri preventive.

Când au loc consultările?

Momentul consultărilor variază de la o firmă hotelieră şi de alimentaţie publică la alta.

În ce constau consultările?

Când se creează un grup de lucru HACCP, fiecare angajat joacă un rol. Acţiunile planificate sau hotărârile luate trebuie aplicate şi urmărite; prin interacţiuni diferite urmărirea poate fi controlată şi, dacă este necesar, planul HACCP poate fi actualizat.

Mai departe

Un comentariu la „Echipa”

  1. Pingback: Definiţia HACCP – Bucatari Romania

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *