Definiţia HACCP

DISTRIBUIȚI

 

HACCP sau analiza pericolelor şi controlul punctelor critice reprezintă un sistem preventiv care controlează pericolele cu scopul asigurării siguranţei alimentelor (nutrienţilor).

HACCP înseamnă: 

Hazardpericol, risc
Analysisanaliza
Criticalcritic
Controlcontrol
Pointpunct

Hazardul riscul este un pericol posibil care ar putea fi prezent în aliment sau ar proveni din aliment, punând astfel în pericol sănătatea clientului. Există trei tipuri de risc: biologic, fizic şi chimic.

Analiza riscurilor este sinonimă cu analiza pericolelor. Pentru fiecare acţiune sau etapă a procesului, trebuie să verificaţi:

– dacă ar putea exista vreun pericol

– ce fel de pericol (biologic, fizic sau chimic)

– care sunt şansele ca pericolul să apară într-adevăr

– care sunt consecinţele pentru client dacă pericolul apare într-adevăr.

Punct critic de control 

Dacă pe parcursul unei analize a pericolelor observaţi că în anumite puncte pot apărea pericole reale cu consecinţe serioase pentru sănătatea publică, atunci acestea sunt punctele critice de control.

De ce HACCP?

Este important să se garanteze calitatea alimentelor din sectorul comercial şi cel hotelier şi de alimentaţie publică şi să se limiteze la maxim riscurile alimentelor pentru sănătatea clienţilor. A acorda atenţie siguranţei alimentare reprezintă astfel o obligaţie reală.

De aici derivă importanţa:

▪ livrării în siguranţă a alimentelor

▪ protejării tuturor bucătăriilor profesionale împotriva reclamaţiilor privind toxinfecţiile alimentare

Mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *