Există instrucțiuni privind dezghețarea pe ambalaj! Urmați-le întotdeauna. Nu sunt instrucțiuni? Atunci faceți după cum urmează:
Decongelarea în frigider (cu o zi înainte)
▪ Îndepărtați întotdeauna ambalajul.
▪ Puneți produsul într-un recipient gastronorm cu găuri.
▪ Puneți această placă într-un recipient gastronorm mai mare.
▪ Puneți în răcitor ”depozitare intermediară” (max. 7°C).
▪ După decongelare, scurgeți lichidul dezghețat (și nu îl folosiți niciodată în preparate etc.).
▪ Folosiți produsul decongelat imediat sau puneți-l într-un răcitor (max. 4 °C – max. 24H).
▪ Curățați și dezinfectați imediat materialele folosite (gastronorm, coșurile de gunoi, chiuveta de bucătărie).
Decongelarea în cuptorul cu microunde

▪ Decongelați în cuptorul cu microunde doar dacă produsul nu este suficient dezghețat sau dacă nu s-a dezghețat o cantitate suficientă de produs
▪ Puneți produsul într-o farfurie de plastic cu găuri.
▪ Acoperiți-l cu folie.
▪ Puneți farfuria pe un vas.
▪ Puneți-l în cuptorul cu microunde timp de cinci minute (pe pozițiade dezghețare).
▪ Lăsați produsul încă două minute.
▪ Mai întoarceți produsul dacă nu se dezgheață complet (dacă puteți).
▪ Mai lăsați-l la dezghețat încă cinci minute și apoi încă două minute.
– Repetați până produsul este complet dezghețat.
Evitati cat mai mult posibil acest tip de decongelare.
Decongelarea în apă rece de la robinet

▪ Decongelați doar în apă rece de la robinet dacă nu ați decongelat destul material în frigider.
▪ Este permisă doar pentru materiale ambalate în vid sau alte materiale ambalate ermetic. E bine sa evitati acest tip de decongelare.
▪ Niciodată nu congelați din nou un produs dezghețat sau parțial dezghețat (cu excepția dezghețării totale și preparării ulterioare).
Procedura de control

▪ În fiecare zi, când începe serviciul, se controlează temperatura spațiilor de răcire și frigiderelor
– Citiți temperatura de pe afișaj sau de pe termometrul fix.
– Înregistrarea se face prin scrierea inițialelor și a orei în căsuța corectă din formular.
– Dacă valoarea citită este mai mare decât valoarea țintă, măsurați temperatura cu termometrul sondă conform procedurii stabilite.
▪ Măsurați temperatura în fiecare săptămână, în ziua stabilită de planificarea muncii, după-amiaza, cu termometrul sondă urmând procedura stabilită
▪ Controlul riscului:
– Dacă la orice alt moment afișajul indică o temperatură mai ridicată (aproape de limita toleranței) și din acest motiv sunteți nesiguri cu privire controlul temperaturii, faceți măsurători suplimentare cu termometrul sondă.
Pingback: Mâncărurile reci – Bucatari Romania
Foarte bun articolul. Ar trebui listate și predate prin bucătării de către șefi bucătari.
Multumim!
Foarte bun articolul , felicitari. 👍
Multumesc! Sa fie cu folos.