Circuite

DISTRIBUIȚI

Ce este circuitul deşeurilor?

Circuitul deşeurilor constă din traiectoriile folosite pentru deşeurile din bucătărie. Deşeurile includ tot ce aruncăm în coşul de gunoi; cum ar fi:

▪ Ambalaje de unică folosinţă

▪ Resturi ale materiilor prime cum ar fi oase de peşte sau coji de cartofi

▪ Resturi după preparare, cum ar fi grăsime, ulei, spumă

▪ Cioburi

▪ Resturi alimentare

Nu lăsaţi deşeurile în bucătărie mai mult decât este necesar.Aruncaţi deşeurile cel puţin o dată pe zi şi după fiecare serviciu.

Ce este circuitul de spălare? 

Circuitul de spălare constă din traiectoriile urmate de materiale după utilizare în bucătărie sau după ce clienţii au terminat de mâncat:

▪ Ambalaje refolosibile

▪ Vase din porţelan şi sticlă

▪ Materiale mici şi mari de bucătărie

Pentru a garanta o igienă corectă pe parcursul traiectoriei de preparare, este important să separăm cât mai mult posibil circuitul deşeurilor de circuitul de preparare. Este important şi în acest caz ca fiecare bucătar să ştie foarte bine ce activităţi au loc în ce parte a bucătăriei.

Munca murdară trebuie efectuată cât mai mult posibil într-un spaţiu separat sau loc de muncă separat.După terminarea serviciului, deşeurile trebuie aruncate cât mai curând posibil. Curăţaţi încăperea imediat după utilizare. Evitaţi intersectarea şi contactul între zona murdară şi cea curată. Evitaţi intersectarea şi contactul între ambalaje şi alimente.

Ce este circuitul personalului?

Circuitul personalului constă din traiectoriile folosite de personalul din bucătărie. Pe lângă bucătăria propriu-zisă, circuitul personalului mai inlude următoarele spaţii:

▪ Intrarea pentru personal (bucătari, alt personal din bucătărie şi pentru servit)

▪ Vestiarele

▪ Grupul sanitar şi duşurile, când sunt prezente

▪ Spaţiul pentru mâncare şi odihnă.

Pentru a putea lucra cât mai igienic pe traiectoria de preparare,aceste spaţii pentru personal trebuie separate cât mai mult posibil de spaţiile unde are loc procesul de producţie.Bucătarii (şi alte persoane care lucrează în bucătărie) trebuie să ia de obicei măsuri speciale de igienă când se deplasează din spaţiile pentru personal în spaţiile de producţie.

Spălatul mâinilor, dezinfectarea şi acoperirea capului cu boneta reprezintă măsuri speciale de igienă.Pentru bucătarii dintr-o bucătărie profesională este important să aibă cunoştinţe suficiente privind cerinţele de igienă şi să se comporte ca atare.

Piedici care apar în organizarea unei bucătării

Într-o bucătărie, există locuri şi pregătiri care sunt greu de curăţat sau unde probabilitatea de contaminare încrucişată este mai mare.Aceste locuri se mai numesc “piedici”: locuri şi activităţi care necesită atenţie suplimentară în privinţa siguranţei alimentare.

Care sunt aceste piedici?

Mai departe

Un comentariu la „Circuite”

  1. Pingback: Initierea unei afaceri in domeniul AP – Bucatari Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.