Angajat sau sclav?

DISTRIBUIȚI

Declaratiile nefericite ale primului ministru ne determina sa luam atitudine si drept consecinta nu este oportun ca sa fim luati de prosti in continuare. Mi-as fi dorit ca toate restaurantele si hotelurile care cazeaza sau servesc politicieni la masa sa ii dea afara. Sa doarma în metrou sau in parlament si sa manance de la alimentara.
Dar e cam greu sa se intample asta in Horeca pentru ca cel putin de cand o cunosc eu a fost prostituata politicienilor. I-a placut asta. Toate afacerile sau discutat la restaurant, toate combinatiile s-au facut în salile de conferinte din hoteluri, licitatiile date pe spagi in locuri retrase indosite unde nu te vede nimeni cand iesi de acolo, partide de poker ilegale în tot felul de oaze de pe litoral si in cele din urmă amantele si escortele destinate lor in camerele de hotel. Pe toate le-am vazut cu ochii mei.
Au distrus tot acest sector și acum nu mai conteaza! Au luat spagi pentru autorizatii si pentru intretinerea functionarii și acum nu mai conteaza! S-au trecut cu vederea atatea ilegalitati de-a lungul anilor și acum nu mai conteaza.
Intr-un fel asa ne trebuie tuturor celor ce muncim in HORECA. Hotel, restaurant, catering.

Toti cei care „dau din coate” acum pe media si suferă de „gastronomia romaneasca”, ajutor pentru HORECA, asociații..etc.. o fac strict pentru bani.. si se ascund sub denumirile astea pompoase la fel ca salamul cu soia..”gusturi de alta data”..”gusturi de mult uitate”..salam boieresc..etc.. Este doar o reclama pentru o afacere.. Nimic real pentru bucatari.

Si acum sa ne vedem de ale noastre.

Vor urma in perioada urmatoare o serie de oferte „captivante” pentru viitorii angajati. Iata cateva lucruri de care sa tineti cont, cateva principii din punctul meu de vedere pe care trebuie sa le aveti in vedere.

1.Vi se v-a induce ideea ca este criza si nu sunt bani iar salariile nu pot fi mai mari!

Nu cadeti in aceasta plasa! In general oamenii de afaceri nu au suferit din punct de vedere financiar in aceasta perioada in sensul ca frigiderul lor nu a fost restrictionat. Singura problema este ca au trebuit sa scoata bani din visterie fara sa completeze la loc asa cum erau invatati. Pe undeva este nedrept ca au trebuit sa plateasca chirii fara sa fie functionali dar au si dat salarii cat a propus statul adica minimul pe economie pe program ilegal de munca si cu nerespectari de drepturi, la urma urmei omul gospodar isi face vara sanie si iarna car, trebuie sa fii pregatit si pentru siatuatii de criza. Agricultorul care aduna in hambar si anul viitor vine seceta la fel face si din acest motiv umple hambarul. Unii mai lacomi maresc hambarele in loc sa imparta. Hambarul din acesta descriere este profitul!

2. Salariul negoaciat poate fi de doua feluri : a) cel real pe contract si sa dam un exemplu, 5000 brut ceea ce inseamna 2856 net dar ai facilitati la un credit ce poate fi folosit pentru locuinta, bunuri electronice si iti poate asigura o pensie mai mare de 1200lei. Un astfel de salar real pe contract iti va tine din scurt viitorul pensiei tale iar in caz de situatii de urgenta ce genereaza o criza economica cum este o pandemie sau o alta criza economica vei beneficia de un somaj mai mare. Acest tip de salar este necesar pentru cei care nu stiu sa isi organizeze banii, sunt risipitori si nu prea le pasa de viitorul lor de pensionari. b) salariul la gri si sa dam un exemplu, 2230 lei pe contract ceea ce insemna 1273lei net iar diferenta pana la 5000 lei o primesti in mana insemnand 2770 lei ceea ce iti va aduce un salar net de 4000 lei. Stim cu totii ca statul nu merita sa primesca de la noi cei care muncesc taxe si impozite. In ambele situatii salariale mentionate vei beneficia de acelasi sistem de sanatate, aceeasi siguranta si acelasi drepturi fata de statul numit Romania insa atunci cand vine vorba de un credit sau de o criza statul sau celor carora te adesezi pentru un imprumut nu va lua in considerare decat contractul tau de munca. Aici este un ajutor reciproc pe care ti-l dai tie si patronului sau celui care te angajeaza. Din pacate acest tip de salar nu il recomand celor care nu stiu sa puna deoparte, celor care cheltuie tot cat au si nu isi asigura ei un viitor la pensionare sau batraneste facandu-si singuri economii sau inventind in fonduri.

Acest salar pe contract iti va asigura o pensie de maxim 800 lei. Pune in fiecare luna 500lei investeste-i in valuta si uita de ei ca si cum nu i-ai avea, in cel mai fericit caz sunt tigarile pe o luna. c) salariul negociat ca fiind doar cel minim atat pe contract cat si in net este o mare greseala. Acest tip de salar este pentru necalificati si a fost introdus tocmai pentru a nu se face abuzuri in orice domeniu. Unii ar fi capabili sa dea cate 500 lei net. Salariul te reprezinta pe tine si valoarea ta. Valorezi atat cat accepti sa fii platit si intr-un fel este bine sa stii cat valorezi dar sa nu te umilesti. Nu uita ca noi cei din HORECA nu avem grupe nu avem sporturi avem doar contributie!

3. Programul de munca. Poti lucra de dimineata pana seara , poti dormi pe pardosea si cand te trezesti tot in bucatarie sa fii, te poti muta acolo cu alte cuvinte dar nu pe 1500lei . Plecand de la ideea programului de 8 ore pe zi cu doua zile libere pe saptamana si 20 zile concediu la un salar de 5000 lei iti poti calcula salariul pe care sa il primesti pentru un program fantoma, 2cu2, 1cu1, 12 cu24, 24cu48, 24cu24. Sa facem un mic calcul : la un program legal de munca de 8 ore pe un salar minim brut de 2230 lei inseamna 13.11 lei la ora pentru 170 ore lucrate pe luna. La 240 ore lucrate pe luna cum sunteti multi dintre voi obisnuiti sa lucrati, altii lucreaza si mai mult ar insemna un salar de 13.11 x 240=3146 lei raportat la salariul minim. Cine este platit cu salariul minim intr-un restaurant?

Omul de la vase sau cel care face curatenie.

Daca ne raportam la salariul unui bucatar si sa nu mergem chiar pe 5000lei ci pe 3500lei pe cat lucrati multi dintre voi avem urmatoarea stuatie: 20.58 lei pe ora la 170 ore pe luna. La 240 ore inseamna 20.58 x 240=4932lei, cat un salar de 5000 lei aproape si daca il calculam si pe cel de 5000 lei ajunegem la un salar de 7058 lei in brut sau un net cum vreti voi. Aici va puteti da seama cum sunteti furati. Parerea mea este ca pe astfel de salarii nimeni nu ar pleca din tara sau ar abandona locul de munca ori nu si-ar face datoria. Un program extenunat nu va aduce nicodata randament si provoaca daune la sanatate erodand oranismul in timp si grabindu-i chiar moartea!

4. Aveti mare grija unde va angajati! Multi dintre cei care angajeaza au dat afara oamenii pe timp de criza. Evitatii! Acei oameni nu sunt seriosi si voi veti fi urmatoarele victime. Intrebati fara frica unde sunt fostii angajati si asa va veti da seama cu ce calitate de angajatori veti intra in contact. Orice compromis asumat este propria voastra decizie in mediul in care vreti sa lucrati.

5. Consultantii! Consultantii sunt cei care gasesc solutii pentru implementarea unui sistem de lucru, fac planul de lucru, organizeaza echipa, fac si meniul in functie de specific si indruma pe investitor catre calea care il poate duce la profit. De multe ori nu se intampla chiar asa. In Romania multi consultanti isi urmaresc doar interesele personale profitand de naivitatea investitorilor care se baga intr-un domeniu pe care nu il cunosc dar vor sa faca bani.

De ce sa angajezi un consultant si nu un bucatar sef responsabil care face aceleasi lucruri? Pentru ca un consultant ia 10.000 lei sta o 2 saptamani maxim si apoi pleaca iar restul ramane cu tot ce a implemeentat el in locatie. Un bucatar sef trebuie platit luna de luna. De regula instruirea se face cu personalul din bucatarie dar asta este o alta discutie. Consultantul mai are tendinta de a negocia in numele tau. Si iar aici poate fi o problema ….sunt consultanti care tin cu angajatii si sugereaza patronului oameni de calitate care costa mai mult asta insemnanad salarii mai mari sau sunt consultanti si personal am intalnit prin 2018 adus chiar din America pe 5000lei pe saptamana plus transport si cazare asigurat, miza lui a fost un personal foarte slab pregatit si un meniu greoi, important era sa incaseze el mai mult. Multi investitori se pacalesc crezand ca daca aduc un consultant si facand economie cu salariile de personal vor reusi. Poti merge sa lucrezi dupa un consultant fara probleme dar nu trebuie sa te intereseze neaparat ce negociaza consultantul, tu trebuie sa negociezi pentru tine. Se poate intampla ca un consultant sa negocieze ceva optim care sa va impace pe toti, patron si angajat.

In general sa va feriti de tot felul de indivizi care prin libaj tehnic de neinteles uneori incearca sa va pacaleasca. Drepturile voarte sunt drepturi ele trebuiesc asigurate pe masura responsabilitatilor asumate.

5 comentarii la „Angajat sau sclav?”

  1. Ff ok spus.M am întâlnit cu multe di ceea ce ai enumerat.mai putin cu consultantul.nici nu as accepta sa vb.atlcuneva pe munca meadesi am scoala de pe vremea lui ceasca,,.

  2. Pingback: Inainte sa pleci sa muncesti pe litoralul romanesc citeste putin aici. – Bucatari Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.