Carving, arta de a sculpta.

DISTRIBUIȚI

Salutare dragiilor, astazi avem invitat un bucatar deosebit si ve-ti vedea de ce spun asta in interviul ce va urma. Carving, care inseamna sculptura,aceasta arta are ramura ei si in gastronomie. Cu un astfel de chef vom vorbi in cele ce urmeaza.

Eu: Salut, cum te numești?

Chef: Salutare, ma numesc Lungu Boby.

EU: Cum ti-ai descoperit pasiunea pentru bucatarie?

Chef:Chemarea am simtit-o inca din copilarie, ma atrageau dulciurile ca pe oricare dintre noi,astfel incat primii pasi au fost cand am experimentat prima reteta de prajituri si spre norocul meu chiar mi a reusit.Parintii au fost incantati de realizarea mea si m-au incurajat !Anii au trecut, am terminat scoala de bucatari si am lucrat in decursul carierei in diverse restaurante,hoteluri in tara si in stainatate.

Eu: Cum ai descoperit carvingul? 

Chef:Cand am ajuns pe vasele de croaziera pe ocean,am luat contact cu primele aranjamente de bufete si sculpturi in legume si fructe, asa am descoperit carving-ul !

Eu:Care a fost prima impresie, ai descoperit in timp ca iti placesau a fost „dragoste la prima vedere” ca sa fim mai plastici. 

Chef: Prima impresie a fost fascinatia cu privire la finetea detaliilor, meticulozitatea cu care marii artisti isi creau „operele” !Da, a fost ca o dragoste la prima vedere,ma visam si eu facand asta intr-o buna zi.Dar, usor de zis, greu de facut.Prima trusa de sculptura mi-am cumparat-o din Amsterdam,lucram pe vremea aceea pe vase fluviale tot de croaziera.Odata ajuns acasa, am luat hotararea sa raman, asa ca ma angajasem la o companie de catering- evenimente.Prima experienta din viata a fost pe un cartof.Hmm si acum rad…a fost un fiasco, clocoteam, iti dai seama.Mintea isi imagina, dar mainile nu prea intelegeau mare lucru.Nu tot ce pare usor la prima vedere se si poate realiza !Asa ca am trecut la al doilea,incet si cu rabdare am simtit cum sa tai,cum sa inclin cutitul, a inceput sa prinda contur si asta mi-a dat un licar de speranta !La vremea aceea, multe din canalele de inspiratie de pe Youtube nu existau, deci am fost autodidact !

Eu:Care a fost prima sculptura autentica ?

Chef: Se apropia Halloween-ul asa ca mi-am luat inima-n dinti si am sugerat patronului sa-mi aduca 2,3 dovleci pentru a-mi „etala” talentul.Acesta, placut surprins, binenteles ca a dat curs initiativei mele.Iti imaginezi ca cu o noapte inainte nu prea am putut sa dorm.Visam cu ochii deschisi cum sa dau contur realitatii.Asa am inceput primii mei pasi in arta carvingului !Da,asa cum mentionam mai devreme,nu tot ce pare usor se poate infaptui cu o bataie din palme, insa am perseverat

Eu: Ce ne-ai pregătit pentru azi?

Chef: Pentru azi am sa-ti propun un somon imbracat in solzi de castraveti !Este o piesa de rezistenta pe care o asociem intr-un meniugen bufet suedez, pentru platouri de peste, fructe de mare !Pentru inceput avem nevoie de un somon proaspat eviscerat de cca.3-4 kg,in interiorul caruia ii introducem niste folie de aluminiu pentru a-l mentine in pozitie putin curbata pe timpulposarii.Il asezam pe spatele unui GN.1/1, pastrandu-i forma curbata.Il dam la convectomat steam cca 40 min/100 C. Imediat dupa racire, se da usor pielea jos, ii curatam si razuim partea mediana, inchisa la culoare, cu atentie pentru anu deteriora pestele.Apoi ungem cu un strat subtire de maioneza, il decoram cu rondele subtiri de castraveti proaspeti, imitand solzii de peste.La sfarsit, il napam cu gelatina pentru a impiedica oxidarea.Il decoram dupa imaginatia fiecaruia.

Eu: Ce părere ai despre industria HORECA din România,  ce ai schimba tu sau care crezi ca e faptul pentru care mare parte din bucatari din Romania, parasesc țara?

Chef: Din pacate, lipsa acuta de specialisti, formatori si lucratori profesionisti isi spune cuvantul.Multi dintre colegi s-au stabilit in alte tari sau lucreaza pentru companii din tari mai dezvoltate unde veniturile sunt mai substantiale si iti asigura un confort de stabilitate si siguranta.Este adevarat ca o parte sunt acasa ramasi, asa cum de altfel am ramas si eu.Atat cat tine de mine, impartasesc bagajul de cunostinte si experienta acumulatata celor cu care colaborez.

In final tin sa iti multesc pentru ca ai impartasit cu noi din experienta ta, si cred ca ce faci tu are nevoie de mult mai mult decat perseverenta . Cred ca aici e vorba de arta si inclinatia spre aceasta ramura numita sculptura. Ne bucuram ca ai impartasit cu noi cateva din creatiile tale si iti uram mult succes pe mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *