Somajul Tehnic! O plasa de siguranta falsa a bucatarilor.

DISTRIBUIȚI

Ne-am trezit! Dar din pacate ne-am trezit dintr-un cosmar si nu dintr-un vis frumos. Ne-am trezit brusc intr-o prapastie din care angajatorul nostru trebuia sa ne arunce o franghie, o scara, ceva cu care sa putem iesi afara si sa fim langa el. Dar nu, dupa ce ca am fost acolo cand a avut nevoie de noi, si nu am avut pretentii de cele mai multe ori sa fim remunerati au ales sa ne lase acolo, in prapastie sa ne chinuim singuri sa iesim. Am fost langa ei mai mult timp decat langa familie, am fost acolo ore, zile, saptamani, luni in nebunia noastra crezand ca macar vom fi rasplatiti cu un gest frumos nu neaparat cu bani. Am stat acolo si am muncit unii cate 8 ore pe zi dar cei mai multi depaseaua 12, 13, 14 ore. Ne suna familia dar noi nu auzeam telefonul, ne sunau prietenii si iar nu auzeam telefonul. Noi eram obisnuiti cand paseam in bucatarie sa auzim doar zgomotul de la hota, tigai, friteuza si tipetele de disperare cateodata cand eram plini de bonuri si in bucatarie ne priveam intre 4 ochi. Am fost acolo pentru un salariu de cele mai multe ori modic, fara concedii, pauze si unii dintre noi si fara libere cate o saptamana. Am fost acolo pentru a servi oamenilor cu dragoste o farfurie de mancare, chiar daca aveam picioarele umflate, mainile ne tremurau, aveam dureri de spate, arsi, fripti cu nervii la pamant dar am fost acolo. Unde ati fost voi? Unde sunteti acum cand aveam si noi nevoie de voi? Ati ales sa fugiti si sa nu ne mai recunoasteti?

Tot noi suntem, tot aia care cu cateva luni in urma ne spuneati daca mai putem veni cateva ture in plus pana mai gasim personal, daca putem sa mai stam o ora sau doua in plus ca restaurantul e plin si lumea inca vrea sa manance, daca putem sa mai asteptam inca o zi sau doua ca sunt niste probleme cu bani dar vom lua salariul. Si voi? Ati bagat coada intre picioare si si va faceti ca nu existam? Ca nu noi v-am oferit o independenta financiara?Unde sunteti voi cand guvernul a ales sa va dea bani pe care sa ii dati angajatilor? Unde e solidaritatea aia cu care ne primiti la inceput caci trebuie sa tragem cu toti impreuna caci de aici mancam! Nu e dragilor, nu e nimic.... Iar am fost doar soldati, daca am murit pe front am fost doar o statistica, nu a pasat nimanui. Asta s-a intamplat! Acum, multi dintre noi am ramas acasa cu familia, cu copii, cu chirie, cu plata utilitatilor etc.. Nu a interesat pe nimeni lucrurile astea, noi de ce trebuie sa va mai intelegem pe voi acum cand vreti din nou sa deschideti afacerile ca e greu si nu aveti de unde sa ne platiti cum trebuie? Cand ati avut ne-ati platit? Nu,nu ...Adio!!!!

Salariu minim pe economie,orele petrecute cu mult peste cele din contract si neplatite,concedii lipsa si cateodata nici bani pe concedii ne-platiti ne au adus aici. Invatati dragii mei sa va vindeti pielea caci asta inseamna sa te angajezi in Romania, inseamna sa te vinzi patronului. Cu drag, Botezatu George.

[/pl_text]
[/pl_col]
[/pl_row]

26 de comentarii la „Somajul Tehnic! O plasa de siguranta falsa a bucatarilor.”

 1. Iti inteleg furia dar, in acelasi timp , daca cineva ar fi zis de acu zeci de ani ca sunteti pe un drum gresit, ati fi aruncat cu farfuriile dupa el. Acum e timpul sa intelegem mai bine aceasta societate mercantilista creata tot de om . Nu mi vine sa cred ca oamenii sunt atat de creduli inca !!!
  Daca ar fi fost unitate si solidaritate in bransa, atunci ar fi devenit o forta sociala la cati potentiali membrii ar fi avut. . Dar cum intr-un restaurant, chelnerii si bucatarii se uita urat unii la altii, ce sa mai vorbim la scara mare…gen asociatie sau sindicat. Suma de iinscriere ar fi fost oricum criticata si considerata o cheltuiala in van. Acum ar fi avut cine sa ne apere drepturile. Insa cu un blog si articole pe FB, cine sa ne ia in seama.

  Problema nu sunt patronii, ci dezbinarea dintre membrii si angajatii restaurantelor. Dezbina si condu.

 2. O abordare greșită, iar împotriva antreprenorului care-și asumă tot: viziunea și misiunea organizației, în speță a restaurantului! Cineva pune propriul capital (chiar dacă este un credit bancar, garanțiile sunt de multe ori propriul acoperiș și propriile bunuri), creează un ”produs” și un ”serviciu”, identifică niște furnizori (chiar dacă sunt Selgros sau Metro), plătește zeci de taxe, de personal auxiliar fără de care întreaga organizație ar fi inexistentă (personal auxiliar: contabilă, responsabil resurse umane, femei de serviciu, lucrători: tâmplar, electrician, frigotehnist, informatician, responsabil cu vânzările, consultantul de HACCP, firmă de protecție și pază, responsabil cu Protecția muncii etc … fie angajați permanent, fie contractuali), urmărește zilnic balanța venituri – cheltuieli, plătește salariile și cursurile de igienă, de perfecționare …și tot el e vinovat! De ce vă alegeți patroni care vă propun din prima: salariul minim pe economie și restul la negru? De ce? De ce nu ați ales să lucrați la un hotel, pe salariu fix, program, concediu plătit, ore suplimentare plătite? Pentru că v-ați lăcomit la tipsul de la nunți/botezuri/paranghelii, v-ați complăcut într-o relație vicioasă – ”eu mă fac că lucrez, că el se face că mă plătește” – și în acest sens, când nu v-a mai convenit n-ați mai apărut la program și nici n-ați mai dat de veste că nu mai veniți niciodată, dar ați apărut la o săptămână să vă cereți lichidarea! Nu vă mai victimizați și nu mai aruncați vina pe Sindicat – pe care l-ați criticat din prima zi, nici pe asociația profesională, care n-are nici o prerogativă de tampon între angajat și angajator! Dacă cineva v-ar fi propus post la Ibis Constanța (salariu mai mic de la cârciumile independente, dar mai mare decât salariul minim pe economie, cu reguli și proceduri clare, cu toate drepturile salariale plătite la timp, ați fi strâmbat din nas), pentru că nu reușiți să vedeți mai departe de vârful lui! În spatele ”vânzării de preparate culinare” nu este doar bucătăria, iar dacă aveți o asemenea pretenție, habar n-aveți ce vorbiți!

  1. Buna seara domnă, aveti si dvs dreptul la o opinie si o respectăm, dar atacul la persoană nu va face cinste. Persoana in cauza la care faceti referire din Constanța, lucrează din 2018 in Olanda, articolul a fost despre situația generată in Romania de catre patronate si diferite Asociații care în loc sa aleaga calea oferită de guvern au lăsat oamenii pe străzi. Nu e vorba despre o persoană e.vorba despre noi ca si comunitate. Degeaba loviți in noi, nu noi facem regulile , noi suntem ultima spiță de la roata, căruia nu îi se respecta drepturile . Atât, va multumim.

  2. Vom incerca pe cat posibil sa indemnam angajatii horeca sa nu mai accepte salar minim, salar la gri, program ilegal de munca, celebrul tips trebuie sa dispara, sa isi stie pozitia corecta ocupata in cadrul activitatii, sa isi ceara dreptul la concediu si toate celelalte drepturi sa le fie respectate. Daca dupa aceasta criza lucratorii horeca mai ales cei lasati pe drumuri vor accepta compromisul atunci nu mai putem face nimic. In principiu aveti dreptate dar nimeni nu te pune sa fii patron si nimeni nu te pune sa fii angajat. Fiecare isi alege drumul insa in ambele situatii sunt drepturi si obligatii care trebuiesc respectate de ambele parti.

  3. Foarte bine argumentat raspunsul. Cand am facut angajari s-au prezentat numai lei -paralei cu pretentii salarariale demne de Trafalgar Square Londra, 3000 de Euro era cea mai mica pretentie. Am format o echipa de tineri care doreau sa invete meserie si , iata, in vreme de pandemie suntem impreuna si ne chinuim impreuna.

  4. Nu mai vorbiti aiurea ca la sfarsitul sezonului plecati cu buzunarele pline daca dati salariu minim tineti muncitori peste program si aruncati cu 50 de lei.astai legea sa platiti facilitatile de unde din sal. minim sa platim toate cele care leati enumerat daca nu var convenea nu ati mai tine o locatie deschisa sa stai de dimineata de la 7.00 pana seara la 00.00 cam ce salaru ati fixa minim?
   – ”eu mă fac că lucrez, că el se face că mă plătește” – Eu nu cred afirmatia aceasta care ati spuso daca ar fi asa ati da faliment.Se intorc dupa lichidare pentru ca se minte la salariu si cand vine ziua de salariu atunci vezi ca ai fost tras in teapa si normal ca pleci uni nu totti.pai daca tu vrei sati stau 22.23 de ore si spui ca a doua zi sun liber eu an ziua respectiva am facut 2 zile si bani tot aceias.habar nu ai dumneata ce vorbesti.

  1. E o mare greseala făcută de Guvernul României aici, bani trebuia dati oamenilor nu companiilor. Am intrat in posesia unor informații precum anumite IMM -uri au băgat în somaj tehnic angajații și nu le au plătit bani , mințind ca guvernul nu a plătit bani. Dar toate la timpul lor.

 3. Știu că o să vă atacați, dar cei care ați lucrat pe minimul pe economie cu banii la negru, va meritați soarta. Am o cafenea, fac parte din domeniu, angajații mei au TOTI banii pe carte, și nu au probleme acum. Dar nu vreți să știți câți au plecat pentru 2-300 de lei în plus la salariu, și când le ziceam că în acele locuri au minimul pe economie, restul de bani la negru, răspunsul era „nu îmi pasă, pe mine mă interesează banii in mana”.

  1. Nu se atacă nimeni si aveti dreptate, vor urma si niste articole despre antreprenori care au fost corecți și cum au fost marginalizați de majoritatea care oferea mai mulți bani în mână și mai puțini pe contract. Salutăm cu entuziasm antreprenori care au înțeles să respecte legea.

 4. Pingback: Inainte sa pleci sa muncesti pe litoralul romanesc citeste putin aici. – Bucatari Romania

Lasă un răspuns