Bucătari români si Europa.

DISTRIBUIȚI
Grosu Sever, G&G Recruitment.

Buna ziua, si va multumesc pe pentru timpul acordat acestui mic interviu. Am apelat la dvs pentru a vedea poziția unui om implicat direct in Horeca, mai exact in plasarea forței de muncă din Romania către alte țări mult mai dezvoltate si care clar , plătesc mult mai bine decat in Romania.

 1. Cu toate că în Romania pana la venirea pandemiei cu Corona virus, industria Horeca era in plina creștere de la an la an, cum va explicați sau de ce credeti ca totusi in aceasta industrie forța de muncă migrează masiv si nu se gasesc solutii pentru ai putea tine in tara? Raspuns: Pe tema migratiei se pot scrie pagini intregi , dar principalul factor este salarizarea precara din industrie , munca la negru, respect si apreciere din partea patronatului, mediul instabil socio economic si politic care caracterizeaza ultimii 30 de ani;Desi in ultimii 2 ani s-a inregistrat o crestere destul de mare a salariilor din industrie, angajatii din industria HoReCa doresc salarii aliniate la salariile UE cat si reglementarea drepturile colaterale: contract de munca, vechime in munca ( nu contracte de munca pe 2 ore sau fara contract de munca) , pensie , tips, etc . Lucrand in strainatate au satisfactia tuturor aspectelor care lipsesc in Romania : salarii foarte bune, contracte de munca legale ( implicit vechime in munca, pensie, somaj) , alte beneficii (cazare, masa, bonusuri de performanta, tips, etc) . Consider ca migratia nu va fi stopata nici atunci cand pachetele salariale vor fi aliniate salariilor cetatenilor din UE, datorita lipsei celorlalti factori de baza ;
 1. Cum vedeti anul 2020 si poate urmatori 2,3 ani in aceasta industrie? Credeti ca indiferent daca majoritatea IMM urilor si companiilor mari din domeniu Horeca va fi ajutat să treacă peste perioada va avea putere sa absoarbă forța de muncă din Romania sau se va migra din nou masiv?
  Raspuns: Se va migra in continuare pana la momentul in care angajatii din industrie vor considera ca e benefic sa ramana in tara, chiar daca nu vor avea toate beneficiile muncii in strainatate , dar factorul salarial va fi decisiv; Pana cand salariile nu vor fi aliniate salariilor din UE, nu se va remarca o scadere a migratiei ; o parte din ei vor renunta la munca in strainatate pe considerente familiale ( nastere copil, intemeierea unei familii, parintii bolnavi de care trebuie sa aiba grija, etc), altii se vor intoarce pentru ca s-au realizat din punct de vedere financiar si profesional dupa 15-20 de ani de munca in afara , unii chiar devenind investitori in domeniul HoReCa ; Altii nu se vor intoarce niciodata pentru ca sunt realizati in tarile de rezidenta si relocarea in Romania nu ar fi o optiune deloc viabila .
 2. Aici voi merge spre domeniul dvs si as îndrăzni să vă întreb cum vedeti Brexitul in contextul plasării forței de muncă în UK, îi va afecta pe bucatari români?Conditiile vor fi mai aspre din punct de vedere legal pentru a reuși să îndeplinește niste criterii stricte pentru a-ti permite sa poti munci acolo?
  Raspuns: Cei care lucreaza deja in UK si au aplicat pentru settlement status nu au nicio problema ; In ceea ce-i priveste pe cei care doresc un job in UK dupa 1 ianuarie 2021, inca nu se stie care va fi legislatia in vigoare ; sunt foarte multi factori care vor fi luati in calcul de Guvernul Marii Britanii in ceea ce priveste conditiile ce vor fi impuse pentru a lucra in UK ; primul factor ar fi daca domeniul HoReCa va fi inclus in categoria industriilor cu lipsa de personal, situatie in care regulile ar fi mai permisive ;
 3. Despre vremurile actuale , având în vedere situația în care ne aflăm credeti ca aceasta piața va avea de suferit ? Va mai fi nevoie de personal calificat din Romania sau deja lucrurile încep să se îngreuneze?
  Raspuns: In orice industrie, inclusiv cea din HoReCa, indiferent de tipul de criza ( Economica, Covid, etc) exista nevoie de forta de munca calificata, gradul de absortie al muncii calificate va depinde in continuare de masurile pe care le va implementa Guvernul Romaniei .
 4. Cum vedeti forța de muncă din Romania in contextul pregatiri profesionale? Si de ce?
  Raspuns: Din punctul meu de vedere e un dezastru general; Sunt foarte putine scoli profesionale care sa asigure personal calificat , iar „calificarea” in marea majoritate a cazurilor se face la locul de munca .
 5. Se știe și e normal că în muncă dumneavoastră să se perceapă niste taxe. Ce părere veti despre cei ce fac comentarii negative asupra conceptului de intermediari/consultant in munca pentru străinătate. Cârcotașii de serviciu care comentează la orice. La mine , personal sa plătit de către angajator cate 600 de euro timp de 3 luni către firma care ma plasat acolo.Inainte de asta am fost la o firma din Bucuresti unde am plătit 1500 de ron si am ramas doar cu bani luati, nu mi au oferit nimic .
  Raspuns: Pot spune ca fiecare persoana are dreptul de a-si exprima punctul de vedere, dar sa o faca civilizat si decent ; din pacate inca exista companii de recrutare „cu probleme” , iar aplicantii au tendinta de a generaliza si includ companii de prestigiu in aceeasi oala .
  E datoria fiecarei persoane sa faca un minim de research si apoi sa decida daca o anumita companie indeplineste criteriile de eligibilitate ; din pacate, criteriile luate in considerare de majoritatea aplicantilor, sunt in mare parte gresite .
  In ceea ce priveste comisioanele percepute de agentii, trebuie sa luati in considerare faptul ca legislatia in vigoare interzice la momentul actual agentiilor perceperea unei taxe de inscriere sau a unui tarif de recrutare de la aplicanti; Nu este interzisa perceperea costurilor de traduceri, legalizari, apostilari, redactare CV, permise de munca, servicii de imigratie, transport, etc, si este la latitudinea agentiilor daca suporta o parte sau intregime din aceste cheltuieli ;
 6. Din punctul dvs de vedere, din experienta acumulată din plasarea forței de muncă în străinătate ce credeti ca s-ar putea face pentru a tine personalul calificat la noi in țară? Sau vedeti vreo optiune,solutie care ar putea sa faca asta ?
  Raspuns: E o intrebare grea ; in primul rand pentru a asigura retentia celor calificati ar trebui ca industria HoReCa sa creasca de la an la an cu investii majore simultan cu implementarea unei legislatii care sa stimuleze investitiile si cadrul de afaceri ; in al doilea rand ar trebui stabilizat cadrul socio politic si economic la nivel de tara ; in al treilea rand ar trebui aliniate salariile si beneficiile angajatilor la nivelul celor din UE.

Un interviu in compania domnului Grosu Sever, Senior Hospitality Consultant, G&G Recruitment.

4 comentarii la „Bucătari români si Europa.”

 1. Este adevărat.Eu sunt plecat de foarte mult timp cu toate că am o situație frumoasă în România dar nu voi reveni în România decât poate la pensie,chiar daca aș dori să deschid o afacere nu revin în România.Aici am achiziționat o mașină nouă în Leasing,dar rata este foarte mica.Am achiziționat pentru că se poate.In România se poate?Ai curajul sa faci așa ceva?
  Cu salariul și drepturile de afară nu am nevoie de bătaie de cap.Lucrez 5 zile pe săptămână în jur de 10 ore chiar daca contractul este de 7,30 ore dar că șef nu poți să rupi ușa când ai terminat programul.
  Tocmai au intrat banii pe concediul in contul meu,este vorba de 160%din salariul meu.Deci unde se afla Horeca din România? Foarte departe fata de drepturile bucătarilor.
  Succes tuturor.

 2. Domeniul Horeca ,a fost și este în continuare un domeniu unde (dacă îți place ceea ce faci ) ,îmbini utilul cu plăcutul .Este un domeniu frumos dar și greu în același timp. Fie că ești bucătar ,cofetar ,ospătar ,barman ,recepționer ,brutar ,patiser ,trebuie să-ți placă altfel…nu reziști .Daca lucrezi de nevoie in aceasta branșă ,mai bine nu o face .Fa orice altceva.Pe lângă profesionalism este nevoie și de dăruire dedicate acestei profesii.
  Sunt multi dintre aceștia.
  Problema este că la noi ,asta ce am putut eu observa in ..delegațiile mele ,,pe lângă aceste calități ce trebuie sa le aibă un om ce-și desfășoară activitatea în domeniul Horeca ,trebuie sa fie daca nu prost ,prost ,măcar..prostălău.sa nu priceapă prea multe ,să stea cu capul în cratiță și să spună…bogdaproste ptr un salariu la care munca depusă nu este luata mai deloc în calcul.
  Vremurile ,au făcut în așa fel că oamenii să fie mai isteți ,să priceapă mai multe și să-și aprecieze munca .
  De aici și …migrația asta.
  Pe langa aceste aspecte mai este și acela că …piesele de muzeu existente în orice locație ,rămân…piese de muzeu.De ,sunt vechi ,suuunt foooarte deștepte și nu trebuiesc deranjate.
  Tu ,care ești mai nou în locație și poate vrei sa spui ceva ,vrei sa aduci o îmbunătățire in ceea ce privește modul de lucru ,modul de gândire etc nu poți face acest lucru ,că de …piesa de muzeu e acolo…sta de strajă ..cu arcul (nu spun arma ) ațintit asupra ta.
  Și uite așa faci cale-nolarsa și ..mergi la ale tale ,rugandu-te să întâlnești în calea ta oameni deștepți ,isteți de la care sa ai ce învață !
  Semnat
  Un bucătar .

  1. Este un adevar! Beneficiul unei astfel de crize este acela ca se vede reactia oamenilor in raport cu semenii . Daca acesta criza nu a deschis ochii celor din HORECA atunci nu mai avem sanse sa ne revenim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.